Članak

Tribunal prebacio Mehanizmu predmet protiv radikala

30. Novembra 2017.15:00
Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius zatražio je da Mehanizam za međunarodne tribunale, pravni nasljednik ovog suda, preuzme predmet protiv Petra Jojića i Vjerice Radete, članova Srpske radikalne stranke (SRS), koji su optuženi za nepoštovanje suda.

Kako je saopćeno iz Tribunala, Agius je podsjetio da je lično u nekoliko navrata Vijeću sigurnosti uputio žalbu na nedostatak saradnje Srbije, koja je odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu.

Pored odbijanja Srbije da izruči optužene, u saopćenju se navodi da je Agius svjestan da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) trebao suditi u ovom slučaju, s obzirom na nadležnost, ali budući da se Tribunal zatvara, to više nije moguće.

Agius ipak dodaje da bi zatvaranje ovog predmeta bilo suprotno svrsi postojanja Međunarodnog suda. On smatra da se Mehanizam za međunarodne tribunale može proglasiti nadležnim za predmet Jojića i Radete i završiti isti.

“U interesu je pravde da se ovaj predmet prebaci na postupanje Mehanizmu za međunarodne tribunale… Kako bilo, svjestan sam da je na Mehanizmu da donese odluku o nadležnosti”, navodi Agius.

Jojić i Radeta su optuženi da su uticali na svjedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Haški tribunal je vlastima u Beogradu već u januaru 2015. godine naložio hapšenje Jojića i Radete, ali po njemu nije postupljeno. Ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da uhapsi i u Haag izruči radikale, Haški tribunal je izdao međunarodni nalog za hapšenje, ali ni po njemu nije postupljeno.

Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje, zato što Zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda.

Šešelj je nepravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Trenutno je u toku žalbeni postupak pred Mehanizmom za međunarodne tribunale.

 

Džana Brkanić