Članak

Merkez i ostali: Sklanjanje Srba radi sigurnosti

23. Novembra 2017.13:46
Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Ratno predsjedništvo donijelo odluku da se srpsko stanovništvo izmjesti zbog bezbjednosti.

Husno Hrapo, nekadašnji komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) i član Ratnog predsjedništva Goražda, ispričao je da je odluka o izmještanju uključivala srpsko stanovništvo s lijeve i desne obale Goražda.

“Srbi su bili ugroženi od onih kojima su ubijena djeca, zapaljene kuće, uništena imovina…”, rekao je svjedok i dodao da je policiji naređeno da nađe prostorije za “koncentraciju stanovništva”, što je trajalo od jula do oktobra 1992. godine.

Hrapo je napomenuo da misli da je Ibro Merkez obavljao dužnost šefa ili načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB). Na pitanje da li je Merkez dolazio na sjednice Ratnog predsjedništva, svjedok je odgovorio da ga nije viđao, ali da zna da je bio ranjen. Pojasnio je da je nakon ranjavanja Merkeza nekoliko puta vidio Bracu Bogunića u štabu.

“Ja sam ga nekoliko puta vidio u štabu – u kom svojstvu je bio, to mi nije poznato”, kazao je Hrapo.

Hrapo je svjedočio na suđenju Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću, optuženima da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a Goražde i član Ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Senija Kuljuh, bivša sutkinja Okružnog vojnog suda u Goraždu, izjavila je da je iz priča čula da je jedna grupa ljudi zadržana zbog nedozvoljenog držanja oružja.

“Pričalo se da je bilo mnogo oružja, i teškog. Službeno i zvanično niko me nije obavijestio”, rekla je Kuljuh i dodala da je ona kao sudija u tom periodu bila zadužena za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. decembar.

Albina Sorguč