Članak

Reakcije na Mladićevu presudu – od pravde do nepravde

22. Novembra 2017.17:20
Presudu kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine, mnogi su okarakterisali kao očekivanu i zadovoljavajuću, dok je u Republici Srpskoj i Srbiji nazivaju nepoštenom.

This post is also available in: English

Mladić je proglašen krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest drugih općina u BiH.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz kazao je da je ova presuda jedna od najvažnijih u povijesti Suda.

“Neki će danas tvrditi da je ova presuda – presuda srpskom narodu. Tužilaštvo najodlučnije odbacuje ove tvrdnje. Mladićeva krivica je njegova i samo njegova. Drugi će reći da je Mladić heroj i da je branio svoj narod. Ova presuda pokazuje da ništa nije dalje od istine. Mladića će historija zapamtiti po mnogim zajednicama i životima koje je uništio”, rekao je Brammertz.

Dragan Ivetić, član advokatskog tima Ratka Mladića, izrazio je nezadovoljstvo presudom te najavio da će se žaliti.

“Ne vjerujemo da je naš klijent u ovom slučaju doživio poštenu presudu. Sudije koje su bile u Vijeću, ranije su donosile presude u vezanim predmetima, tako da su imali već neke predrasude prema Mladiću”, kazao je on.

Nakon presude, Darko Mladić je rekao da također nije zadovoljan očevom presudom, nazvavši Tribunal “NATO sudom”.

“Imali smo opstrukcije od ovog suda i, nažalost, moram reći da na Zapadu nema ništa novo. Ovo tijelo koje se naziva tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, nije uspjelo u misiji jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svjedočili kako je pravda zamijenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene”, kazao je Mladić i dodao da mu je otac poručio nakon presude: “Sve je ovo laž.”

Predstavnici udruženja žrtava, poput Murata Tahirovića, rekli su da je dobro što je Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Fikret Grabovica iz Udruženja roditelja djece ubijene u Sarajevu kazao je da je presuda konačni dokaz pravde.

S druge strane, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da je odnos Haškog suda prema srpskim žrtvama, u najmanju ruku, “nepravedan i ponižavajući”.

“Haški tribunal će biti mjesto koje nije bilo mjesto pomirenja, nego dodatnog raspadanja u BiH”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje tuđe žrtve i zna da ne može očekivati da neko poštuje srpske žrtve.

“Moj poziv je da svi gledamo u budućnost, da mislimo gdje će naša djeca živjeti, kako ćemo sačuvati mir i stabilnost u regionu, kako da obnovimo domove i da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja i svakog drugog stvaramo drugu i bolju budućnost za sve nas. Srbija je uvijek poštovala – i ponosan sam zbog toga – žrtve svih naroda, nisam siguran da drugi pokazuju tu vrstu pijeteta prema srpskim žrtvama”, naveo je Vučić

Mnogi od preživjelih žrtava izražavaju nezadovoljstvo jer je Haški tribunal Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest drugih općina u BiH.

Advokat Adil Draganović, koji je tokom 1992. godine bio zatvoren u zatočeničkim objektima na području Sanskog Mosta, kazao je da je očekivao ovakvu presudu Mladiću s obzirom na dosadašnju praksu Tribunala.

“Meni je žao što ovih šest općina nije prihvaćeno za genocid, međutim drugačije se i nije moglo, bez obzira što imam tu gorčinu, što sam doživo taj genocid na ovom prostoru ovdje. Znam šta se dešavalo u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, ovim općinama koje su bile obuhvaćene optužnicom. Žao mi je što to nije prihvaćeno, jer uistinu je postojala genocidna namjera.”

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković rekao je da je zadovoljan što je presuda naglasila strahote logora u BiH.

“Nismo zadovoljni jedino što nije prošao genocid 1992. godine”, izjavio je Mešković.

Na presudu Mladiću postoji mogućnost žalbe.

This post is also available in: English