Članak

Mladićeva Odbrana tvrdi da presuda može imati fatalan ishod

21. Novembra 2017.17:09
Odbrana Ratka Mladića ponovila je tvrdnju da bi izricanje presude Ratku Mladiću, zakazano za srijedu, bez prethodnog ljekarskog pregleda “moglo nanijeti štetu optuženom, čak i s fatalnim ishodom”.

Branioci Mladića to su naveli u hitnom zahtjevu da se odluka o izricanju presude još jednom preispita.

Haško tužilaštvo uzvratilo je da taj zahtjev valja odbaciti, a presudu sutra izreći, zato što, po ljekarskim izvještajima, nije rizik za Mladićevo zdravlje.

Vijeće Tribunala odbilo je, ranije, zahtjev Odbrane da se presuda odloži dok se ne utvrdi da li je Mladić mentalno i fizički sposoban da učestvuje u procesu.

U odluci, sudije su navele da je, po ljekarima koji Mladića liječe u pritvoru i u haškim bolnicama, njegovo zdravstveno stanje “stabilno” i da “nijedan medicinski problem” nije ostao bez tretmana.

Zahtjev za preispitivanje te odluke, Odbrana je zasnovala na procjeni da u pismima koja su Sudu uputili ljekar iz pritvora Tribunala Paulus Falke i dvojica nezavisnih specijalista nema medicinskih razloga protiv posjete doktora iz Srbije generalu Mladiću prije izricanja presude.

Falke se, kako je ranije objavio sudski sekretarijat, usprotivio posjeti srpskih ljekara Mladiću prije nego što mu bude izrečena presuda, ocjenjujući da bi to moglo ugroziti zdravstveno stanje Mladića.

Kako je prenio sekretarijat, s tim su se složila i dvojica nezavisnih specijalista.

Odbrana, međutim, u danas objavljenom dokumentu ocjenjuje da “svi dokazi pred sudom potvrđuju suprotno, naime, da bi prisiljavanje Mladića na presudu bez prethodne ljekarske posjete koja bi postavila dijagnozu i procijenila njegovu mentalnu i fizičku sposobnost moglo naškoditi optuženom, uključujući i fatalni ishod”.

Protiveći se zahtjevu Odbrane, Tužilaštvo je navelo da je, po mnoštvu ljekarskih izvještaja, Mladić “sposoban da učestvuje u izricanju presude” i da to “neće predstavljati rizik za njegovo zdravlje”.

Presudu valja izreći sutra, a zahtjev Mladićeve Odbrane odbaciti kao “bezvrijedan”, naglasili su tužioci.

Mladićeva Odbrana je tražila i da Falke, koga optužuje za neadekvatno liječenje Mladića i skrivanje dokumentacije o tome, bude optužen za nepoštovanje Suda, kao i da mu bude uskraćen pristup optuženom generalu.

Taj zahtjev je uputila i Tribunalu i Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji ga nasljeđuje. Mehanizam se danas oglasio nenadležnim zato što je Mladićev predmet do izricanja prvostepene presude pred Tribunalom.

Odluke o ovim zahtjevima Odbrane donijet će Raspravno vijeće predsjedavajućeg Alphonsa Orieja.

To Vijeće će, po važećem rasporedu, presudu Mladiću izreći sutra u 10 sati.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), general Mladić u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a.

Emina Dizdarević Tahmiščija