Članak

‘Škorpioni’ “vrijeđali žrtve” pa im pucali u leđa

8. Novembra 2017.14:34
Na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Haagu, tužioci su prikazali snimak strijeljanja Srebreničana koje su u julu 1995. godine u okolini Trnova počinili pripadnici jedinice “Škorpioni”.

This post is also available in: English

Svjedok Goran Stoparić, tadašnji pripadnik “Škorpiona”, u sudnici je izjavio da je bio očevidac tog ubistva koje je, kako je kazao, naredio komandant “Škorpiona” Slobodan Medić zvani Boca.

Na snimku, Stoparić je identifikovao i pripadnike “Škorpiona” Peru Petraševića, Milorada Momića i Aleksandra Medića kao počinioce ubistava.

“Boca je odredio ljude iz svog obezbjeđenja da ih strijeljaju… Prva četiri ubistva gledao sam sa oko 200-250 metara, a za preostala dva, vidio sam samo krov kuće u kojoj su strijeljani”, rekao je Stoparić.

Na prikazanom snimku vidi se kako nekolicina pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su “Škorpioni” i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kućici.

Žrtve su kasnije identifikovane kao Safet Fejzić, Azmir Alispahić, Sidik Salkić, Smail Ibrahimović, Dino Salihović i Juso Delić.

Snimak ubistva prvi put je prikazan pred Tribunalom u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji je preminuo prije kraja suđenja.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.

Svjedok Stoparić je iskaz dao na suđenju Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Simatoviću, glavnom operativcu te službe, koje optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Stoparić je izjavio i da su “Škorpioni” na teren kod Trnova bili upućeni krajem juna 1995. godine. Kako je tada čuo, “tamo su već bili Simatović Frenki i Radojica Božović”, jedan od komandanata “Crvenih beretki”, kao i “sve jedinice SDB-a… iz Srbije i Republike Srpske”.

Zajedno sa “Škorpionima”, na sarajevskom ratištu tada su bili i drugi – kako ih je svjedok nazvao – “sateliti SDB-a Srbije”, jedinice “Kajman” i “Plavi”.

“Naš glavni komandant bio je Vaso Mijović”, pomenuo je Stoparić još jednog zapovjednika “Crvenih beretki”.

Drugooptuženi Simatović, po svjedoku, “zapovijedao je zajedničkom komandom jedinica policije i SDB-a smještenom na Jahorini”.

Tužilac Edward Russo u spis je uveo dokument u kojem tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač nalaže da se, uoči ofanzive na Srebrenicu, formira “mješovita četa” u kojoj bi bili i “pripadnici policije Srbije i četa iz kampa na Jahorini”.

Stoparić je prokomentarisao da je “to u skladu sa zajedničkom komandom”.

Posvjedočio je i da je ta jedinica, početkom 1995. godine, u operaciji “Pauk” djelovala kao podrška autonomiji Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši tokom sukoba njegovih snaga sa Armijom Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Nama ‘Škorpionima’ je tada zapovijedao Milorad Ulemek Legija. Dolazio je svaka dva-tri dana i govorio nam šta da radimo”, kazao je Stoparić.

Ulemek se, kako je svedok rekao, redovno sastajao sa Simatovićem, koji je bio “ili u Beogradu ili u Velikoj Kladuši”.

Stoparić će iskaz nastaviti u četvrtak, 9. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English