Članak

Spomenik zahvalnosti ambasadoru i “bratskoj Rusiji”

6. Novembra 2017.14:50
U Lukavici kod Sarajeva otkriven je spomenik preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaliju Čurkinu, koji je 2015. godine svojim glasom zaustavio rezoluciju u Vijeću sigurnosti kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske (RS) koja je inicijator podizanja spomenika, kazao je da je Čurkin svojim glasom protiv rezolucije “pomagao i ojačao srpski narod”.

“Nisam imao razumijevanja od lokalne vlasti u Srebrenici da se ovaj spomenik digne tamo upravo zbog ove rezolucije, ali poručujem da ‘Istočna alternativa’ neće odustati od te ideje i da će spomenik u Srebrenici sigurno biti podignut”, rekao je Pavlović, ističući zahvalnost “bratskoj Rusiji”.

Aleksandar Đurđev iz Udruženja “Srpska liga” kazao je da je Rusija kroz historiju jedina pomagala srpski narod i da zbog toga zaslužuje da joj se oda počast.

“Bit ćemo najsnažnija i najjača nacija u ovom dijelu Evrope, ja u to ni najmanje ne sumnjam, a sigurno ni braća Rusi, jer ne bi stali uz nas da smo predodređeni za poraz, već naprotiv za pobjedu”, naveo je Đurđev.

U ime Udruženja “Istočna alternativa” Srbija u Lukavici je ceremoniji otvaranja prisustvovao i Dragan Todorović, koji je istakao da “velika djela ne smiju da se zaborave i da zato treba da se spominju, stoga Crna Gora, Srbija i Republika Srpska trebaju odati počast Rusiji”.

Ceromoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su i Ljubiša Ćosić, načelnik općine Istočno Sarajevo, Milenko Savanović, ministar Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te Zlatan Klokić, ministar za ekonomske poslove i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Ćosić je kazao da ovim spomenikom niko ne želi umanjiti zločin koji se desio u Srebrenici, ali da se mora govoriti o žrtvama iz reda srpskog naroda, koji je “najviše propatio u Evropi”.

“Taj čovjek je spriječio da nas okarakterišu kao genocidni narod i zato je naš prijatelj”, naveo je Ćosić.

Čurkin, koji je preminuo u februaru ove godine, bio je ambasador Rusije tokom mirovnih pregovora u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine.

U 2015. godini, on je svojim glasom zaustavio rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se osudio genocid u Srebrenici. Rezolucija, koju je pokrenula Velika Britanija, trebala je biti usvojena na dvadesetu godišnjicu ubistava više od 7.000 muškaraca i dječaka.

Kina, Nigerija, Angola i Venezuela nisu glasale, a ostalih deset članica Vijeća sigurnosti su glasale za rezoluciju o Srebrenici. Ruski veto je zaustavio usvajanje ovog dokumenta.

Čurkin je tada izjavio da rezolucija “nije konstruktivna” već da je “konfrontacijska i politički motivisana”.

S druge strane, Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava – koja zagovara poštivanje ljudskih prava i procesuiranje ratnih zločina – kaže da je podizanje spomenika Čurkinu “nastavak politike negiranja genocida”.

“Politika negiranja je dobila novu dimenziju 2015. godine, nakon pokušaja Velike Britanije da se usvoji deklaracija kojom se osuđuje genocid. Svi se sjećamo histerije koja je uslijedila, prvenstveno zbog potpuno lažne interpretacije teksta ove rezolucije”, rekla je Mitić i dodala da je tada “popularizovana fraza genocidni narod”.

Svako ko je pročitao rezoluciju, kako kaže Mitić, može jasno uvidjeti da je “kampanja negiranja preuveličavala stvari”, jer nema spomena genocidnom narodu u tekstu.

“To je izmišljotina srbijanskih nacionalista, koji su imali podršku Rusije”, izjavila je ona.

Mitić dodaje da rezolucija samo citira presude međunarodnih tribunala i poziva na sprečavanje budućih tragedija.

“Uz to što imamo slavljenje ratnih zločinaca, sada imamo i slavljenje onih koji su pomogli da se skrije istina o genocidu u Srebrenici”, zaključila je Mitić.

Džana Brkanić