Članak

Kazna Milomiru Stakiću uvjetno umanjena za 15 mjeseci

6. Oktobra 2017.17:36
Mehanizam za međunarodne tribunale – pravni nasljednik Haškog tribunala – donio je odluku da uvjetno prihvati umanjenje 40-godišnje kazne Milomiru Stakiću za zločine počinjene u Prijedoru u trajanju 15 mjeseci.

Kako se navodi u odluci predsjednika Mehanizma Theodora Merona, Stakiću se odobrava umanjenje kazne za 15 mjeseci, s obzirom da takvu mogućnost daje zakon u Francuskoj, gdje on izdržava 40-godišnju kaznu zatvora.

Haški sud je prethodno, u skladu s francuskim zakonom, Stakiću već odobrio umanjenje kazne u trajanju 30 mjeseci.

Stakića, koji je bio predsjednik Skupštine općine Prijedor i lokalnog kriznog štaba, Haški tribunal je 2006. pravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog progona, istrebljenja i ubistava Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru. Na izdržavanje je poslat u Francusku.

Meron u svojoj odluci navodi da je “umanjenje kazne dobar alat za upravljanje zatvorenicima u zatvorima”.

U odluci stoji da je Stakić pokazao dobro ponašanje u zatvoru, te kajanje “što nije imao moći da pomogne stradalima u Prijedoru”.

Meron je u svojoj odluci, međutim, kazao da je umanjenje kazne Stakiću samo uvjetno, te da ono ne mora biti uzeto u obzir kada se bude cijenilo da li će on biti pušten nakon odsluženja dvije trećine kazne.

Denis Džidić