Članak

Služba državne bezbjednosti kontrolisala vlast

26. Septembra 2017.15:37
U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, zaštićeni svjedok rekao je da su agenti Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije kontrolisali srpske vlasti u istočnoj Slavoniji i Baranji i snage koje su počinile zločine nad tamošnjim Hrvatima i Mađarima.

Svjedok optužbe RFJ-113 je izjavio da je u septembru 1991. godine bio prisutan kada je Stanišić, u to vrijeme pomoćnik načelnika SDB-a Srbije, u selu Dalj u istočnoj Slavoniji vikao na lokalne policajce jer “Vukovar još nije pao”.

Po svjedoku, iz čijeg iskaza proizlazi da je bio policajac, Stanišić je, potom, s liderom Srpske autonomne oblasti (SAO) Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SBZS) Goranom Hadžićem i pomoćnicima ministra unutrašnjih poslova Ilijom Kojićem i Radoslavom Kostićem “razmatrao plan za osvajanje Vukovara”.

Kojića i Kostića, svjedok je označio kao pripadnike SDB-a Srbije koji su u tom regionu prethodno naoružali lokalne Srbe i uspostavili stvarnu vlast.
“Bez Kojićevog odobrenja, mi ništa nismo mogli preduzeti”, rekao je svjedok.

Tužiteljka Grace Harbour je pripadnost Kojića i Kostića SDB-u Srbije dokazivala dokumentima same Službe.

RFJ-113 opisao je isporuke oružja iz Srbije, preko Dunava, koje su od 1990. organizovali Kojić, Kostić i Mihalj Kertes, bliski saradnik tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Prema svjedočenju RFJ-113, srpska Teritorijalna odbrana, kojom je komandovao Kojić, i paravojska Željka Ražnatovića Arkana, u ljeto 1991. godine, protjerale su i opljačkale nesrpske civile iz Dalja i sela Ćelije, a neke su i ubile.

Upitan da li je Kojić protiv počinilaca zločina preduzeo neke mjere, RFJ-113 je odgovorio odrečno.

Svjedok je naznačio da je, zatim, “čuo da su Hadžić i Arkan 21. septembra 1991. provalili u zatvor u Dalju i odveli zarobljenike” koji su kasnije “nađeni u bunaru u Ćelijama, koje je Arkan sravnio sa zemljom”.

Kao dokaz da je to istina, tužiteljka Harbor je citirala izveštaj odjeljenja SDB-a Srbije iz Sombora, upućen centali Službe u Beogradu, da su “Arkan i njegovi ljudi, zajedno s Hadžićem, odveli iz Dalja 13 lica i strijeljali ih na obali Dunava”.

Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Hadžić i Ražnatović su optuženi u Haagu, ali nisu dočekali kraj suđenja. Po optužnici protiv Stanišića i Simatovića, Ražnatovićeva formacija bila je jedinica SDB-a Srbije.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 30. septembra.

 

Radoša Milutinović