Članak

Begović prebačena iz odjela jer je istraživala pa sudila u istim predmetima

18. Septembra 2017.12:52
Nakon što je izuzeta iz nekoliko predmeta ratnih zločina jer je kao tužilac prethodno radila na istragama, sutkinja Džemila Begović je prebačena na Odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju i druga djela Suda BiH.

“Razlog za donošenje ove odluke je involviranost sudije Begović u veći broj predmeta ratnih zločina u svojstvu tužioca Tužilaštva BiH, što je u konačnici dovelo do zahtjeva stranaka za izuzeće sudije Begović u nekim predmetima Odjela za ratne zločine, te je postojala realna mogućnost da se slični zahtjevi ponove u budućnosti”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH.

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Begović je po zahtjevu Odbrana izuzeta iz predmeta “Vlasenko Rade i ostali”.

“Usvojen je zahtjev branilaca optuženih za izuzeće sudije Begović iz predmeta s obzirom na njeno ranije postupanje u funkciji tužioca u drugom sudskom predmetu protiv istog optuženog, kojom prilikom je na ročištu ispitivala svjedoka predloženog i u predmetu ‘Vlasenko i drugi’ na iste okolnosti za koje je kao svjedok predložen u ovom predmetu”, naveli su iz Državnog suda.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin optuženi su da su u periodu od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi. Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.

Iz Suda su kazali i da je iz jednog predmeta sutkinja Begović sama tražila izuzeće jer je kao tužilac bila zadužena u istražnoj fazi.

Prema informacijama iz Suda BiH, Begović ne postupa više ni u predmetu “Bošnjak Boris i ostali”, s obzirom da je prebačena na drugi odjel, a po zahtjevu Tužilaštva BiH izuzeta je i iz predmeta “Mehmed Alešević”, o čemu je BIRN BiH pisao u junu ove godine. Tada je sutkinja Begović izuzeta nakon što je prošlo šest mjeseci od početka suđenja.

Begović je 12 godina radila kao tužiteljica Tužilaštva BiH, a u aprilu 2016. imenovana je za sutkinju Suda BiH.

Džana Brkanić