Članak

Nedostupnost osuđenih za ratne zločine

6. Septembra 2017.16:01
Državni sud raspisao je potjernicu za Dragojom Zmijanjcem, koji je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog zločina počinjenog u Prijedoru, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nebojša Pantić, branilac Zmijanjca, rekao je da nije znao da je raspisana potjernica.

“On se u julu trebao javiti na izdržavanje kazne, a ja sam otišao tada na godišnji i nisam bio u kontaktu s njim”, kazao je Pantić.

U junu ove godine Zmijanjac je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora. Prema presudi, on je u julu 1992. godine izveo iz kuće Halila Dedića i vodio ga putem dok mu je držao pušku uperenu u leđa, da bi ga onda ubio. U presudi je navedeno i da je bio svjestan da čini krivično djelo s visokom stopom umišljaja.

Ilija Jurić, koji je pred Trećestepenim vijećem Suda BiH osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Odžaku, nije se pojavio kao svjedok u predmetu “Jozo Đojić” ove sedmice. Kako je rekao tužilac Miroslav Janjić, osuđeni Jurić je kazao da se nalazi u Austriji i da eventualno može doći do Hrvatske kako bi svjedočio putem videolinka.

Prema Janjiću, uputni akt za izdržavanje kazne Juriću je poslan 27. augusta ove godine.

“U vezi sa osuđenim Ilijom Jurićem – nije raspisana potjernica, budući da je upućivanje na izdržavanje kazne u toku”, rečeno je iz Suda BiH.

Kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Jurić je osuđen da je s drugim osobama silovao ženu srpske nacionalnosti.

Džana Brkanić