Članak

Obični policajci plašili se Simatovića

25. Augusta 2017.14:52
U nastavku unakrsnog ispitivanja svjedoka Optužbe RFJ-066, Odbrana Franka Simatovića Frenkija osporavala je iskaz u kojem je on rekao da je Simatović u jesen 1991. komandovao srpskim jedinicama koje su počinile zločine nad Hrvatima u Kninskoj krajini.

Svjedok je, međutim, ostao pri iskazu datom sredinom jula, da je Simatović bio “glavni komandant” srpskih jedinica koje su u novembru 1991. počinile zločine nad Hrvatima tokom napada na selo Saborsko.

Tadašnjeg operativca Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Simatovića i šefa te službe Jovicu Stanišića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač ustvrdio je da svjedok nije imao neposredna saznanja o tome ko je komandovao napadom na Saborsko, već da je o tome samo čuo.

RFJ-066, koji je tada bio pripadnik milicije Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine blizak tamošnjem ministru unutrašnjih poslova Milanu Martiću, potvrdio je da je to čuo od Martića.

Branilac Bakrač podsjetio je, potom, svjedoka da je na prvom procesu protiv Stanišića i Simatovića tvrdio da je srpskim snagama tokom napada na Saborsko komandovao sam Martić.

“Šta je tačno – da je komandovao Simatović ili Martić?” pitao je Bakrač.

“I jedno i drugo je tačno”, odgovorio je RFJ-066.

Haški tribunal je ranije Martića pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini.

Na sugestiju branioca Bakrača, svjedok je potvrdio da Simatović nije 1991. komandovao u logoru za obuku srpskih snaga kod Knina.

Potom je upitan da li je tačno da Simatović “nije vodio obuku, niti je komandovao u logoru u Golubiću”.

“Da, to je tačno za logor u Golubiću”, odgovorio je svjedok posredstvom video-veze iz prekookeanske zemlje u kojoj živi.

U glavnom iskazu RFJ-066 je izjavio da je šef SDB-a Srbije Stanišić, posredstvom svog pomoćnika Simatovića, u periodu od 1990. do 1992. naoružao, obučio i kontrolisao srpske jedinice u SAO Krajini, koje su zločinima prognale tamošnje Hrvate.

Dok ga je dodatno ispitavala tužiteljka Grace Harbour, svjedok je potvrdio da su se obični policajci u Kninu 1990. plašili Simatovića, da “nisu htjeli da koriste oružje” i da su “iskakali kroz prozore policijske stanice kad bi vidjeli Simatovićeve džipove marke ‘Puch’”.

Na pitanje šta se promijenilo do ljeta 1991., kada je milicija SAO Krajine učestvovala u borbenim operacijama, RFJ-066 je odgovorio da “to nisu bili obični policajci, nego dobrovoljci” iz logora u Golubiću koji je formirao Simatović, a u kojem je obuku vodio Dragan Vasiljković zvani Kapetan Dragan.

Svjedok je potvrdio da je, kao pripadnik milicije SAO Krajine, dobio legitimaciju MUP-a Srbije.

Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića biće nastavljen u utorak, 29. avgusta, iskazom sljedećeg svjedoka Optužbe.

Radoša Milutinović