Članak

Odbrana tvrdi da je svjedok “isfabrikovao” iskaz

24. Augusta 2017.11:07
U nastavku suđenja bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Odbrana drugooptuženog Franka Simatovića Frenkija ustvrdila je da je svjedok RFJ-066 “isfabrikovao svoj iskaz”, dok je on to negirao.

Simatović, pripadnik SDB-a Srbije, optužen je sa Jovicom Stanišićem, bivšim šefom SDB-a, za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Mihajlo Bakrač sugerisao je da svjedok nije Simatovića u jesen 1990. vidio kako doprema oružje Srbima u Kninu, što je RFJ-066 u glavnom iskazu tvrdio.

Prema Odbrani, svjedok je prvi i jedini put vidio Simatovića krajem novembra i početkom decembra 1990. u kancelariji tadašnjeg kninskog gradonačelnika Milana Babića, gdje je sa grupom pripadnika SDB-a Srbije tražio prisluškivače koje je postavila hrvatska vlast.

Svjedok, koji je tada bio pripadnik kninske milicije, potvrdio je da je bio prisutan kada je “Frenki doveo tri-četiri stručnjaka, i on im je bio šef”. Svjedok je odbio sugestiju branioca Bakrača da je Simatovića “tada vidio prvi put”.

“Ne, to je bio drugi put. Prvi put je došao s Radetom Kostićem, džipom marke ‘Puch’”, naznačio je RFJ-066, koji je ranije izjavio da je Simatović tom prilikom u Knin dopremio oko 400 pušaka.

“Niste tada znali ni ko je, ni šta je Simatović. Kasnije ste saznali da je pripadnik SDB-a Srbije. Od koga?”, pitao je advokat Bakrač.

“Ne kažem ni da ga danas poznajem, on je velika zagonetka… Od Martića i Uroša Pokrajca, koji je došao sa Simatovićem… Pokrajac ga je hvalio kao desnu ruku Jovice Stanišića”, odgovorio je RFJ-066.

“To ste isfabrikovali. Do 1992. Simatović je bio operativac u beogradskom centru SDB-a, nije bio ni u upravi SDB-a Srbije”, ustvrdio je Bakrač.

“Ovo što sam rekao potpuno je tačno. Martić nikada nije rekao da je Simatović obavještajac… Ja znam da je Simatović bio desna ruka Stanišiću i da je radio šta on kaže”, uzvratio je RFJ-066.

Svjedokovu tvrdnju da je SDB Srbije, preko Simatovića, naoružavao krajiške Srbe, branilac Bakrač protumačio je kao protivrječnu drugoj svjedokovoj tvrdnji da su Simatović i Martić od tadašnjeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) u Kninu tražili oružje i opremu iz magacina TO-a.

“To su bile dvije faze. Simatović je od prvog dana radio na dopremanju oružja iz Beograda. Međutim, kada je formiran logor za obuku specijalnih snaga u Golubiću i kad je došao Kapetan Dragan, potrebe su se povećale”, kazao je svjedok.

Rekao je i da mu je komandant kninskog TO-a tada o Simatoviću i Martiću kazao: “Oni su ludi i ne znam šta da radim s njima.”

Advokat Bakrač ustvrdio je i da je RFJ-066 “isfabrikovao” da se Simatović “pobrinuo i za isplatu plata” pripadnicima krajiške milicije koji su bili obučavani u logoru u Golubiću. Svjedok je ostao i pri tom iskazu. Danas će nastaviti da odgovara na pitanja Simatovićeve Odbrane.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Radoša Milutinović