Članak

Salihović: Kažnjen skidanjem sa pozicije glavnog tužioca

21. Jula 2017.14:27
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je disciplinsku mjeru po kojoj bi Goran Salihović trebao biti skinut sa pozicije glavnog tužioca i ostati tužilac Tužilaštva BiH.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi kršenja službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, a čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba vezana za omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

Branilac Salihovića, Rifat Konjić je rekao da je tužbu u cijelosti trebala odbiti Komisija VSTV-a.

“Ovo je dokaz da smo u cijelosti bili upravu i da je tužbu trebalo odbiti”, kazao je Konjić, u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog niza nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, a dok je on bio glavni tužilac. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH, koja nije rezultirala optužnicom.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH. U Uredu Disciplinskog tužioca su potvrdili da će podnijeti žalbu na odbijajući dio disciplinske tužbe.

 

Džana Brkanić