Članak

Nezirović: Šest godina zatvora za zločin u Derventi

13. Jula 2017.12:01
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine djelomično je uvažilo žalbu Tužilaštva BiH i osudilo Almaza Nezirovića na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Dervente.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Nezirović je bio osuđen na dvije godine zatvora po 22 tačke optužnice, po kojima je od kraja aprila do kraja juna 1992. nečovječno postupao prema 22 civila srpske nacionalnosti koja su bila zatvorena u logoru “Rabić”.

Na ovu presudu su uložene žalbe. Apelaciono vijeće je žalbu Odbrane odbilo, a žalbu Tužilaštva BiH djelomično prihvatilo.

“Žalba Tužilaštva BiH u odnosu na oslobađajući dio prvostepene presude odbijena je kao neosnovana, i u tom dijelu prvostepena presuda je potvrđena”, saopćeno je iz Suda BiH.

Nezirović je, prema presudi, za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Dervente, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a, nanosio civilima snažnu fizičku i psihičku bol.

Prema presudi, Nezirović je u više navrata civile tukao palicom po prstima “kojima se mole”, te ih udarao po svim dijelovima tijela.

Istom presudom oslobođen je po sedam tačaka optužnice za mučenje, zlostavljanje i ponižavanje civila koji su iz logora “Rabić” prebačeni u logor “Silos” i u robnu kuću u naselju Tulek u Bosanskom Brodu.

Neziroviću je u izrečenu kaznu uračunat ekstradicijski pritvor od jula 2012. do jula 2015. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i mjesec dana pritvora koji mu je bio određen kada je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Džana Brkanić


This post is also available in: English