Članak

Nemjerljiv doprinos Haškog tribunala pravu i pravdi

22. Juna 2017.13:27
Haški tribunal je dao ogroman doprinos razvoju međunarodnog prava, a nesumnjivo i globalno pravdi, rečeno je na Diskusiji o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Sudija Hilmo Vučinić je podsjetio da je Sud Bosne i Hercegovine prvi kojem je Haški tribunal ustupio predmete po kojima su potvrđene optužnice. Radi se, pojasnio je, o šest predmeta koji su obuhvatili deset osoba.

“Nije zabilježen nijedan slučaj kršenja pravičnosti”, dodao je sudija Vučinić.

Prema njegovim riječima, Sud BiH je prvi i koji je po uzoru na Haški tribunal osnovao Odjel podrške svjedocima, dok su u mnogim predmetima prihvaćeni ranije zauzeti stavovi Haškog tribunala.

Govoreći o naslijeđu Tribunala, Vučinić je podsjetio i da su neki od međunarodnih sudija čiji su mandati u Sudu BiH okončani krajem 2012. godine, ranije radili kao sudije i tužioci Haškog tribunala.

On je kazao i da procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina u BiH još uvijek nije okončano, kao i da je u toku dopuna Državne strategije za rad na ovim predmetima, s obzirom da su prekršeni prvobitno predviđeni rokovi.

“Krivični postupci se vode da bi se postigla individualna i generalna prevencija. Individualna da se procesuiraju oni koji su počinili djela, a generalna da potencijalni počinitelji znaju šta ih čeka”, rekao je Vučinić.

Od 2005. godine pred Sudom BiH je, kako je kazao, procesuirano 170 predmeta koji su obuhvatili više od 200 osoba, od kojih su 74 oslobođene krivnje.

Državni sud je i prvi koji je donio tri odluke koje se tiču naknade štete za oštećenje, a prema Vučiniću, radi se o nečemu u što bi se trebala uključiti država.

Eve La Haye iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta je rekla kako je sudska praksa Haškog tribunala naglasila temporalnu nadležnost međunarodnog prava, te da su dati nacrti kako dalje da funkcioniraju ostali pravni mehanizmi.

“Haški tribunal je udahnuo život Ženevskim konvencijama i humanitarnom pravu”, istakla je La Haye.

Profesorica Jennifer Trahan sa Univerziteta New York je navela da svi drugi međunarodni tribunali nisu ni izbliza uradili količinu posla koju je uradio Haški sud, dok je profesor Mark Drumbl sa Univerziteta Washington govorio o značaju normativnog naslijeđa Tribunala.

U Sarajevu se naredna tri dana održava Konferencija o zaostavštini MKSJ-a.

Haris Rovčanin