Članak

Istražuješ predmet ratnog zločina pa sudiš više od šest mjeseci

8. Juna 2017.13:36
Bivša državna tužiteljica Džemila Begović izuzeta je iz Sudskog vijeća jednog predmeta ratnog zločina nakon više od šest mjeseci suđenja jer je Tužilaštvo BiH prijavilo da je u istom predmetu radila istragu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da sutkinja Begović ne bude član Sudskog vijeća na suđenju Mehmedu Aleševiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Bužimu. Razlog izuzeća nije saopćen na statusnoj konferenciji.

“Tužiteljstvo je reagiralo odmah po saznanju da je sutkinja Begović ranije postupala u navedenom predmetu”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Državnog tužilaštva.

Bivši sudija i advokat Vlado Adamović je rekao da se sutkinja Begović mora sjećati da je radila na tom predmetu u istrazi.

“Ako već traje taj postupak, morala je vidjeti dokaze koji se izvode pred njom. Morala je vidjeti da su to svjedoci koje je, naprimjer, saslušavala u istrazi ili šta već”, kazao je Adamović.

On je naveo da se sudija mora izuzeti kada ima neki profesionalni odnos prema predmetu, u smislu da je u istom bio uključen u nekim prethodnim fazama.

“To je izuzeće po službenoj dužnosti i ona je to morala tražiti. Ne može sudija koji je bio u istrazi suditi – zakon je tu izričit”, istakao je Adamović.

Njegovo mišljenje dijeli i advokat Aleksandar Lazarević, koji je naglasio da je riječ o “školskom primjeru za izuzeće”.

“Težak je faul napravljen. (…) Sada je pitanje da li će se moći koristiti do sada provedeni dokazi, odnosno kako da se presuda zasniva na njima. Po meni, predmet bi trebao početi ponovo”, rekao je Lazarević, dodavši da je sutkinja već imala određen stav o predmetu i prije samog suđenja.

U Sudu BiH su potvrdili da je Begović izuzeta iz predmeta.

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, čeka se izjašnjenje optuženog Aleševića o tome da li će prihvatiti novog člana Vijeća umjesto sutkinje Begović, kao i još jednog koji će zamijeniti sutkinju koja odlazi u penziju. Navedeno je i da se očekuje da se izjasni da li prihvata da se s postupkom nastavi nakon što se novi članovi Vijeća upoznaju sa do sada provedenim dokazima.

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016. godine.

Begović je 12 godina radila kao tužiteljica Tužilaštva BiH, a u aprilu 2016. imenovana je za sutkinju Suda BiH.

Džana Brkanić