Članak

Gavrilović: Uloženi dokazi o ratu i optuženom

6. Juna 2017.11:25
U nastavku suđenja za zločine u Prijedoru, Državno tužilaštvo uložilo je preko 50 materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH je uložilo ukupno 55 materijalnih dokaza, od kojih se prva grupa odnosila na opće okolnosti početka ratnih sukoba u BiH te postojanja širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo.

Među ovim dokazima, o čijoj će se relevantnosti Odbrana očitovati u završnoj riječi, nalaze se odluke o proglašenju i prestanku ratnog stanja, Deklaracija o proglašenju Srpske Republike BiH, kao i dopisi Srpske demokratske stranke (SDS) o uvođenju vanrednog stanja iz 1992. godine.

U drugom setu dokaza uloženi su depeša o preuzimanju vlasti u Prijedoru, kao i izvještaji koji se odnose na transport zarobljenika iz logora Omarska u Manjaču u augustu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je uložilo i dokaze koji potvrđuju da je Gavrilović bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, što Odbrana i ne spori. Uložena je i kaznena evidencija za optuženog, što Odbrana smatra zakonitim ali nerelevantnim za ovaj postupak.

Ovo je prvo ročište održano nakon što je razdvojen predmet optuženog Gavrilovića iz predmeta u kom mu se sudilo zajedno s Darkom Mrđom, Zoranom Babićem i Radenkom Marinovićem.

Svi su optuženi za učešće u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske. Na teret su im, po šest tačaka optužnice, stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Postupak je razdvojen zbog efikasnosti i ekonomičnosti, budući da Gavrilovića optužnica tereti samo po jednoj tački za nečovječno postupanje.

Na ročištu zakazanom za 5. juli planirano je da Odbrana počne sa svojim dokaznim postupkom.

Džana Brkanić