Članak

Odbijene tužbe protiv sudije Samardžića i tužioca Janjića

1. Juna 2017.16:22
Žalbena disciplinska komisija potvrdila je odluke o odbijanju tužbi protiv sudije Državnog suda Darka Samardžića i tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića zbog nemara u radu na predmetima ratnih zločina.

Odlukom Žalbene disciplinske komisije potvrđena je odluka iz novembra prošle godine kojom je sudija Samardžić oslobođen krivice da je nemarno postupao jer nije raspisao potjernicu i zatražio preuzimanje izdržavanja 20-godišnje kazne za odbjeglog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Samardžić je bio optužen da četiri mjeseca nije raspisao potjernicu za Đukićem iako je znao da se nalazi van države, a zatim je preko 15 mjeseci čekao da Srbiji uputi zamolnicu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba. U februaru 2014., nakon što je Ustavni sud – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora, Đukić je pušten iz zatvora.

Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne. Trenutno je u Srbiji u toku postupak pred Višim sudom u Beogradu radi preuzimanja izdržavanja kazne, ali se više puta odgađa zbog odbijanja Suda BiH da se preispita presuda.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) su također kazali da je Žalbena disciplinska komisija potvrdila odluku iz januara ove godine kojom je odbijena tužba protiv tužioca Državnog tužilaštva Miroslava Janjića za nemaran rad na jednom predmetu ratnog zločina počinjenog na području Bijeljine.

Janjić je ovom odlukom oslobođen odgovornosti da je nemarno postupao u predmetu protiv Gligora Begovića, koji je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene 1992. nad civilima u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

Ured disciplinskog tužioca je teretio Janjića da u optužnicu protiv Begovića nije uključio stradanje pet osoba iako je za to bilo dovoljno dokaza, te da nakon potvrđivanja optužnice nije izvodio dokaze za stradanje dvije osobe.

Odluke Žalbene disciplinske komisije su konačne.

Denis Džidić