Članak

Porodice žrtava i Odbrana nezadovoljni Đukićevim predmetom

24. Maja 2017.12:01
Članovi porodica žrtava stradalih u masakru na Kapiji u Tuzli pozdravljaju odluku Suda BiH kojom je odbijen zahtjev Odbrane Novaka Đukića za ponavljanje postupka, ali dodaju da nijedna kazna ne može nadoknaditi gubitak ili ispraviti dosadašnje greške pravosuđa.

Dino Kalesić, otac Sandra Kalesića, koji je bio najmlađi od 71 žrtve ubijene 25. maja 1995. godine u Tuzli, kaže da je zadovoljan što je Sud BiH odbio zahtjev Novaka Đukića da se obnovi postupak za masakr na Kapiji.

“Prihvatam samo onu prvu presudu od 25 godina. Sve poslije što se dešavalo, to je samo propust koji pokazuje kakva nam je država. To što je jedan osuđeni ratni zločinac izašao preko granice dovoljno govori o tome kakva smo država”, naglašava Kalesić.

Sve što se dešava, pa i odluka da se ne ponavlja postupak, prema Kalesiću, “ne može vratiti njegovog sina i ostale stradale”.

Odluku Suda BiH o odbijanju zahtjeva za ponavljanje postupka dobrom smatra Arif Ahmetašević, koji je na tuzlanskoj Kapiji izgubio kćerku Eminu.

“Ostalo je kako je i presuđeno, to je dobra stvar… Dobro je da nema tog novog postupka, jer bi to bila lakrdija nakon što mu je u prvostepenom i drugostepenom postupku dokazana krivnja”, kaže Ahmetašević, dodajući da i dalje zamjera Sudu BiH što je pustio Đukića.

Odbrana generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića saopćila je da je Sud BiH odbacio kao neosnovan njihov zahtjev za obnavljanje postupka u slučaju “Tuzlanska Kapija”, ali da planiraju uložiti žalbu.

Đukićev branilac iz Beograda Milorad Konstantinović za odluku Suda BiH kaže da je bila očekivana.

“To je isti sud koji je napravio sve propuste zbog kojih ja tražim da se ne prizna odluka o kazni u Beogradu”, kaže Konstantinović.

Odbrana je ovaj zahtjev uputila Sudu BiH u februaru ove godine, nakon što su saopćili da je rekonstrukcijom događaja utvrđeno da masakr koji se desio 25. maja 1995. godine nije mogla prouzrokovati granata ispaljena s položaja taktičke grupe VRS-a kojom je komandovao Đukić.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. godine jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je Sud BiH osudio Đukića zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

Razlog odgađanja, kako se navodi, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva Odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje.

“Ja ću i dalje insistirati da se dostave svi dokazi iz Sarajeva i da se utvrdi da li je njemu suđeno pravično u BiH ili nije”, kaže branilac Konstantinović.

Džana Brkanić