Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Niko nije kriv što je advokat radio pod zabranom

16. Decembra 2016.16:22

U 353. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH
Pržulj: Presuda 23. decembra za zločin u Čavarinama

Odbrana Nenada Pržulja smatra da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je optuženi bio upravnik zatočeničkog objekta u Čavarinama (općina Sokolac), niti da je znao za sudbinu šestoro zarobljenika koji su odvedeni na “razmjenu”.

Tepić i ostali: Preminula četvorica zatvorenika

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši kazao je da su zatvorenici zlostavljani, od čega su četvorica preminula.

Stanišić i Milošević: Za Odbranu nedokazana optužnica

Odbrana Ostoje Stanišića, optuženog za genocid u Srebrenici, u završnim riječima je navela da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Fokus

Niko nije kriv što je advokat radio pod zabranom

Rupe u zakonima i statutima koji se tiču advokature, neetički postupci branilaca te “‘kuršlus’ u sistemu za upravljanje predmetima” neki su od mogućih razloga zašto advokati mogu zastupati dok imaju privremenu zabranu rada.

NAJAVA SUĐENJA
Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Doboju, Kotor-Varoši, Bužimu, Prijedoru, Zavidovićima, Vozući, Odžaku, Bosanskom Novom, Mostaru, Livnu, Čapljini, Hadžićima, Bijeljini, Bugojnu, Ljubuškom, Tesliću, te Konjicu.

Srđan Kureljušić