Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Potrebno istražiti eventualne prijetnje svjedocima u istrazi

18. Novembra 2016.15:11

U 349. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Peri Radišiću dvije godine zatvora

Sud BiH osudio je Peru Radišića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Teslića. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović.

Brnjić: Odbrana zatražila oslobađajuću presudu

U završnoj riječi na suđenju Marijanu Brnjiću, optuženom za zločin počinjen na području Odžaka, Odbrana je naglasila da je optuženi oslobođen krivnje u drugom predmetu koji se “bavio istim događajem” i da bi stoga Sud BiH i ovaj put trebao donijeti oslobađajuću presudu.

Buza: Počelo suđenje za zločine u Uzdolu

U Sudu BiH je počelo suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin počinjen 1993. godine u Uzdolu (općina Prozor).

  1.             HAG

Karadžić o uslovima u pritvoru

Pred sudiju Haškog tribunala, izveden je ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima. Na statusnoj konferenciji čuli su se detalji o žalbenom postupku, a Karadžić je govorio o uslovima u sudskom pritvoru.

  1.  FOKUS

Potrebno istražiti eventualne prijetnje svjedocima u istrazi

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH negiraju tvrdnje svjedoka na suđenjima za ratne zločine da su istražioci na njih vršili pritisak prilikom davanja izjave, dok sudije i pravni eksperti pozivaju da se sve izjave snimaju, a pritisci istraže i kazne.

  1.  NAJAVA

Sljedeće sedmice biće nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Vitezu, Trnovu, Rogatici, Goraždu, Prijedoru, Ljubuškom, Sanskom Mostu i Tesliću.

Srđan Kureljušić