Radio Justice sedmični magazin: Imunitet od krivičnog gonjenja kao dvosjekli mač

2. Decembra 2016.16:53

U 351. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Zmijanjac osuđen na šest godina zatvora

Sud BiH osudio je Dragoju Zmijanjca na šest godina zatvora za zločin protiv civila počinjen na području Prijedora.

Bjelica i ostali: Veće kazne ili oslobađanje

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Novica Tripković, koji je osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen u Kalinoviku, i Zoran Bjelica, koji je oslobođen, dobiju veće kazne ili da se suđenje obnovi. S druge strane, Odbrana smatra da trebaju biti oslobođeni.

Bogdanović: Zatrpavao mrtva tijela

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva govorio o angažovanju Šeste čete Posebne jedinice policije Zvornik u Konjević Polju u julu mjesecu 1995. godine.

  1.  HAG

Tribunal odbio prigovor Mladićeve Odbrane na optužnicu

Spor između Haškog tribunala i vlasti Srbije oko troje članova Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji su optuženi za nepoštovanje suda, minule sedmice dodatno je zaoštren. Istovremeno, u procesu Ratku Mladiću, sudije su odbacile poslednji proceduralni prigovor odbrane, uoči završnih reči.

  1.  FOKUS

Imunitet od krivičnog gonjenja kao dvosjekli mač

Iako u Tužilaštvu BiH kažu da imunitet od krivičnog gonjenja glavni tužilac daje samo u rijetkim situacijama advokati smatraju da nerijetko te osobe više govore nego što znaju ili uopšte ništa ne znaju o događaju koji je u optužnici. 

  1.  NAJAVA

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za ratne zločine počinjene u Mostaru, Vitezu, Višegradu, Srebrenici, Trnovu, Sokocu, Orašju, Odžaku, Kladnju, Uzdolu, Bosanskom Novom.

    Srđan Kureljušić