Radio Justice sedmični magazin: Batku poseban režim – “zatvor u zatvoru”

23. Decembra 2016.15:58

U 354. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Akeljić i ostali: Svjedoka i brata isprebijali

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je bio pretučen u “Crnoj kući”, gdje je vidio druge zatočenike sa povredama.

Merkez i ostali: Zapušteni zatvorenici

 Svjedok Tužilaštva BiH Emir Frašto je kazao da je, kao ljekar, u ljeto 1992. godine pregledao civile srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Sekretarijata unutrašnjih poslova u Goraždu, kao i u zgradi preko puta.

Mahmuljin: Mudžahedini tukli zarobljenike

 Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (opština Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su ga mudžahedini udarali nakon zarobljavanja.

Ristanić: Zatvoreni na nekoliko lokacija u Brčkom

Svjedok Tužilaštva BiH  na suđenju za zločine počinjene u Brčkom ispričo je kako je krajem aprila 1992. godine odveden iz kuće i zajedno sa komšijama zatvoren na nekoliko lokacija u tom gradu.

  1. Fokus

Vlahović: Batku poseban režim – “zatvor u zatvoru”

Zbog nediscipline, Veselin Vlahović zvani Batko, koji je osuđen na 42 godine zatvora, prebačen je u Odjeljenje posebnog režima izdržavanja kazne zatvora unutar Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča.

 

  1. NAJAVA SUĐENJA

U pretprazničnoj sedmici nastavljaju se i suđenja za zločine u Zvorniku, Kotor-Varoši, Bileći, Goraždu, Zavidovićima, Mostaru, Bihaću i Snaskom Mostu.

    Srđan Kureljušić