Radio Justice sedmični magazin: Sud BiH – Više od 300 godina zatvora za ratne zločine

29. Decembra 2016.13:42

U 355. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Stanišić i Milošević: Odbrana zatražila oslobađajuću presudu

Odbrana Ostoje Stanišića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu, ocijenivši kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice koja njihovog branjenika tereti za genocid u Srebrenici.

Bošnjak i ostali: Optuženi bio jedan od najsurovijih

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Bileći, je ispričao da je sredinom juna 1992. godine s drugim osobama doveden u kasarnu u Bileći, gdje su odevedni na sprat i udarani okrenuti prema zidu.

Orić i Muhić: Ranjavanje optuženog u akciji na Zalazje

Svjedok Odbrana na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici i Bratuncu izjavio je da je optuženi Naser Orić ranjen u akciji na selo Zalazje u ljeto 1992. godine.

Arifović i ostali: O nestanku braće i muževa

Na suđenju za zločine protiv civilnog stanovništva, svjedokinja Tužilaštva BiH govorila je o ubistvu i nestanku braće i muževa u selu Zalazje (općina Srebrenica) u julu 1992. godine.

FOKUS

Sud BiH: Više od 300 godina zatvora za ratne zločine

Sud BiH je ove godine osudio  61 osobu na 347 i po godina zatvora za ubistva, silovanja, mučenja i druga nečovječna djela počinjena tokom rata na području Bosne i Hercegovine. Osuđeno je 13 osoba više nego prošle godine ali izrečeno manje 120 godina zatvora.

 

    Dragana Erjavec