Članak

Granić: Prijevoz tijela do mrtvačnice

12. Decembra 2016.11:52
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je rekao da se pričalo da je Dragoljub Granić ubio jednog Bošnjaka.

Niko Radonja, nekadašnji vozač u Vojnoj policiji pri Prvoj sarajevskoj brigadi, ispričao je da mu je poznato da su na “Kuli” bili zatočeni Bošnjaci, te da je, između ostalog, njegov posao bio da ih odvozi i dovozi.

“Ja sam odvezao mrtvog čovjeka u mrtvačnicu”, kazao je svjedok prisjećajući se situacije iz ljeta 1993. godine.

Pojasnio je da mu je tada komandir Stojan Jakišić rekao da ima mrtav čovjek u kasarni “Čiča” i da ide da “ga odvuče”.  On je, kako je kazao, otišao iza kuhinje i dvije osobe su ubacile tijelo u vozilo. Nije se mogao sjetiti da li se radilo o pritvorenicima ili vojnicima.

Na pitanje Tužilaštva da li je tada saznao gdje je ta osoba ubijena i ko ju je ubio, svjedok je odgovorio negativno.

Nakon predočavanja izjave iz 2014. godine, svjedok je potvrdio da je rekao da se naknadno “pronijela” vijest među vojskom da je “Dragoljub Granić ubio tog muslimana”. Dodao je da je “Muhamed rekao da je to to”. Pojasnio je da je s Muhamedom razgovarao nakon rata. Kad su radili zajedno, počela je priča oko slučaja da mu je rođak ubijen.

Za optuženog je kazao da je tokom rata bio dijete od 18-19 godina.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Dragoljuba Granića, bivšeg vojnog policajca Prve brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), za ubistvo ratnog zarobljenika Kasima Hurtića.

Kako je navedeno, ubistvo se dogodilo 18. jula 1993. godine na lokalitetu između brda Mojmilo i kasarne “Slaviša Vajner Čiča” dok su ratni zarobljenici iz Kazneno-popravnog doma (KPD) “Kula” obavljali prinudne radove za potrebe VRS-a.

Hurtićevo tijelo, kako stoji u optužnici, ukopano je na groblju u Lukavici, a ekshumirano je 24. maja 1996. godine.

Na pitanje Odbrane da li je čuo da je “Granić namjerno pucao”, svjedok je odgovorio da nije.

Suđenje će se nastaviti 11. januara 2017. godine.

Lamija Grebo