Članak

Vlačić: Nije vidio urezan krst na čelu

5. Decembra 2016.15:57
Na suđenju za zločine počinjene u Šekovićima 1993. godine, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu rekao je da nije uspio saznati da li je neko maltretirao Beniza Omerovića.

Danilo Vasilić, nekadašnji vojni policajac, ispričao je da je tokom 1992. i 1993. godine dežurao u “Lovcu”, te da je nekad u taj objekat dolazio optuženi Blagoje Vlačić.

Opisujući “Lovac”, svjedok je kazao da je postojala zgrada na sprat i do nje jedna ozidana zgradica, koja je služila kao zatvor. Tu su, prema svjedočenju, većinom bili ljudi koji nisu išli na položaj, te neprijateljski vojnici.

“Sjećam se da je Beniz Omerović doveden za Božić, mislim, 1993. godine. (…) Bila su još trojica nekih, ne znam im imena”, rekao je Vasilić, dodavši da su ta trojica tu bila oko par dana, te da ih “nije našao” jednom kad je došao na dežuru.

Govoreći o Omeroviću, svjedok je kazao da je saznao da je prije rata operisan u vojsci, da je uvijek nosio navučenu kapu i da ga je lično vodio kući da se okupa.

Vasilić je izjavio da nije saznao da ga je neko tukao ili maltretirao, a na pitanje Tužilaštva šta je o tome rekao u ranijoj izjavi, svjedok je odgovorio da je tada kazao da je čuo da ga je neko maltretirao. Naveo je i da nikad nije saznao ko.

“Nismo ga maltretirali. (…) Dali smo mu ključ od njegove prostorije”, rekao je svjedok, pojasnivši da je Omerović kroz “šuber na vratima” mogao otključati tu prostoriju i izlaziti. Napomenuo je da je kasnije saznao da je ga je komanda odvela u Batković radi razmjene.

Blagoja Vlačić je, kao pripadnik Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za ubistva i nečovječno postupanje prema zatočenima u objektu “Lovac”. Prema optužnici, on je iz ćelija izveo trojicu zatvorenih civila, koje je tukao sve dok nisu preminuli.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da je Omerovića viđao svaki put kada bi došao na dežuru, te da misli da je Omerović u “Lovcu” ostao sedam do osam mjeseci.

On je dodao da nije mogao vidjeti urezan krst na čelu Omerovića, niti da su se tokom 1993. godine na obrazima vidjeli tragovi zasijecanja nožem.

Vasilić je naglasio da prilikom komunikacije s Omerovićem tokom i nakon rata nije saznao da je on ljut na optuženog, kao ni da ga je tukao, maltretirao ili ubio još tri čovjeka.

Svjedokinja Velinka Starčević je ispričala kako je dijelila hranu u objektu “Lovac”, te da su u pomoćnom objektu bili “jedan Omerović, jedna ženska i jedan stariji čovjek kojeg su zvali Rumba”.

Istakla je da je čula da su ove tri osobe otišle na razmjenu, te da na Omeroviću nije vidjela povrede.

Negirala je da je tu viđala još neke zatočene muslimane.

Suđenje će se nastaviti 26. decembra.

Lamija Grebo