Članak

Vrućinić: Razoružavanje u Sanskom Mostu

18. Novembra 2016.17:23
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je interventni vod Srpskih odbrambenih snaga (SOS) obezbjeđivao objekte u kojima je policija tražila nelegalno naoružanje.

“Mi smo obezbjeđivali objekte gdje je policija vršila pretrese, traženje vojnog, nelegalnog naoružanja. Policija je išla u pretres, naša jedinica je obezbjeđivala širu lokaciju. Razoružavala su se lica koja su imala nelegalno oružje”, izjavio je Vinko Nikolić, nekadašnji pripadnik SOS-a i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu.

Naveo je da se po gradu vršilo razoružavanje stanovništva, većinom muslimanskog.

Nikolić je kazao da je SOS bio u sastavu Teritorijalne odbrane (TO), a da je načelnik TO-a donio odluku da pomažu policiji.

Optuženi Vrućinić je rekao da je to bilo u aprilu 1992. godine, kada on nije bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB). Svjedok je na njegovo pitanje potvrdio da je tada načelnik bio Majkić.

Svjedok Nikolić je kazao kako misli da je Vrućinić postavljen za načelnika krajem aprila ili početkom maja 1992. godine. Potvrdio je i da je Vrućinić bio član Kriznog štaba.

Krizni štab je mogao naređivati SOS-u, naveo je svjedok, ali nije mogao naređivati policiji. Nakon što mu je prezentovan iskaz iz istrage 2014. godine, potvrdio je da je tačno da su zadaci oko razoružavanja dati policiji i TO-u.

“Na Kriznom štabu je bio načelnik SJB-a i njemu se daju zadaci šta treba da uradi”, stoji u Nikolićevom iskazu iz 2014. godine.

Na suđenju je napomenuo da je Krizni štab davao preporuke, a da se načenik konsultovao sa svojim nadređenim u Banjoj Luci. Rekao je da je o konsultovanju načelnika s nadređenima u Banjoj Luci govorio i tokom istrage, ali da ne zna da li je to uneseno.

Vrućinić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Nenad Davidović, koji je bio šef saniteta TO-a, kazao je da je prisustvovao jednoj sjednici Kriznog štaba. Predsjednik Štaba, kako je naveo, bio je profesor Nedeljko Rašula, a bilo je šest ili sedam članova.

Davidović je potvrdio da je bilo borbenih dejstava i da je sanitet bio angažovan.

“Na Vrhpolju, Silosu, u gradu… Mislim da je sanitet intervenisao kada je Mehmed Alagić, moj kolega, poginuo. Neko ga je ubio u gradu”, rekao je Davidović.

Optužba je na ovom suđenju predala spisak imena 74 svjedoka od kojih odustaje, napomenuvši da ostaje još mnogo svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar.

Albina Sorguč