Članak

Nenad Vasić osuđen na pet godina

29. Septembra 2016.10:25
Okružni sud u Doboju osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Nenada Vasića na pet godina zatvora zbog silovanja na području Dervente.

Vijeće je odredilo Vasiću da isplati 20.000 konvertibilnih maraka (KM) odštete žrtvi, koju je u nekoliko navrata silovao u bivšem ugostiteljskom objektu u Derventi.

Kao pripadnik VRS-a u Civilnoj zaštiti, proglašen je krivim da je više puta naoružan silovao jednu ženu hrvatske nacionalnosti.

“U tom periodu faktičku vlast u Derventi imala je VRS. Oštećena je bila jedina žena hrvatske nacionalnosti raspoređena u radnoj obavezi”, rekao je sudija Izudin Berberović.

On je naveo da je Vijeće prihvatilo imovinskopravni zahtjev, jer je silovanje dijelom prouzrokovalo duševno oboljenje kod oštećene.

“Optuženom je izrečena minimalna zatvorska kazna pošto je od izvršenja krivičnog djela prošlo više od 20 godina i nakon toga nije počinio novo krivično djelo, bez obzira na traume kod oštećene koje nisu samo posljedica silovanja nego i drugih ratnih okolnosti”, rekao je Berberović.

Suđenje Nenadu Vasiću počelo je sredinom maja 2016. godine i u interesu žrtve, bilo je zatvoreno za javnost.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Povezani članci

Arnes Grbešić