Članak

Vlačić: Optuženi nikom nije polagao račune

26. Septembra 2016.17:16
Na suđenju za zločine počinjene u Šekovićima 1993. godine, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je kazao da je čuo da su u pritvoru u objektu "Lovac" nađene mrtve osobe.

Neđo Bašić je posvjedočio da je u “Lovcu” bilo jedno odjeljenje policije, te pritvor za vojsku “koja nije ispunjavala svoje obaveze”.  Na upit Tužilaštva da li su tu bile zatvarane i druge osobe, svjedok je odgovorio da “je bilo pritvaranih” i da ih nije poznavao.

Za optuženog Vlačića Bašić je kazao da ga poznaje kratko iz jedinice vojne policije, te da ga je krajem 1992. i početkom 1993. godine viđao u gradu. Istakao je da je s njim “bio dobar”.

Tužilaštvo je pročitalo dio Bašićevog ranijeg iskaza u kojem je naveo da je u proljeće 1993. godine prevezao optuženog i još dvojicu vojnih policajaca do “Lovca”, te da je Vlačić tamo nekoliko puta ošamario jednu osobu.

Odbrana je uložila prigovor kazavši da to nije predmet optužnice, te okarakterisala ovog svjedoka kao irelevantnog.

Kada je Tužilaštvo upitalo svjedoka da li je vidio da optuženi udara tu osobu, svjedok je odgovorio: “Nisam siguran da li ga je gurnuo, da li ga je ošamario. Ne znam. Bilo je policijsko ispitivanje“. Bašić je istakao da tu izjavu nije pročitao.

Svjedok je čuo da su u “Lovcu” nađene mrtve osobe. Tužilaštvo ga je ponovo podsjetilo na raniji iskaz u kojem je svjedok naveo da je čuo da su nađena tri mrtva zarobljenika muslimana, koji su negdje odevedeni i zakopani. Bašić je pojasnio da nije znao da su to bili muslimani, te da nije rekao da su negdje odvezeni i zakopani.

Blagoja Vlačić je, kao pripadnik Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za ubistva i nečovječno postupanje prema zatočenima u objektu “Lovac”. Prema optužnici, on je iz ćelija izveo trojicu zatočenih civila, koje je tukao sve dok nisu preminuli.

Za današnje ročište bilo je planirano i saslušanje svjedoka Vitomira Milića, koji je u međuvremenu preminuo, te je Tužilaštvo pročitalo njegov iskaz iz 2014. godine.

Milić, nekadašnji vojni policajac u Šekovićima, rekao je da je u lovačkoj kući vidio trojicu mrtvih zatvorenika na podu u ćeliji. Na njima nije vidio povrede od oružja.

Nabrajajući vojne policajce iz tog perioda, Milić je u spomenuo i optuženog, kazavši da Vlačić nikom nije polagao račune i da ga je većina “njih izbjegavala”.

Odbrana je uložila prigovore zakonitosti i relevantnosti na ovaj iskaz.

Suđenje će se nastaviti 17. oktobra.

Lamija Grebo