Članak

Milošević: Izricanje presude 3. oktobra

22. Septembra 2016.13:52
Okružni sud u Istočnom Sarajevu izreći će 3. oktobra presudu Igoru Miloševiću za zločin počinjen na području Trnova u februaru 1995.

godine.

U završnoj riječi Optužba je zatražila da Sud proglasi Miloševića krivim, dok je Odbrana zatražila da ga oslobodi optužbe.

Tarik Crnkić, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, rekao je da je Optužba dokazala van svake razumne sumnje da je Milošević ubio Nedžada Korajčevića.

Prema optužnici, Milošević je 8. februara 1995. godine na prvoj liniji na lokalitetu Babin kuk na Treskavici (općina Trnovo) ubio civila dovedenog na prinudne radove.

Milošević je, prema Crnkiću, vršio nadzor nad pripadnicima radnog voda i ubistvo je počinio s direktnim umišljajem. Tužilac je napomenuo da su svjedoci potvrdili da je Nedžad Korajčević bio civilno lice.

“Devet svjedoka je optuženog prepoznalo imenom, prezimenom i likom. Svi svjedoci Optužbe su potvrdili da su Igora viđali na planini Treskavici, na lokalitetu Babin kuk”, kazao je Crnkić.

On je podsjetio da je jedan svjedok izjavio da je čuo kada je optuženi rekao Korajčeviću: “Sad ćeš vidjeti kako Milošević ubija.”

Tužilac Crnkić je naglasio da još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci Korajčevića, ali da je uložen dokaz da je proglašen mrtvim.

Osvrćući se na svjedoke Odbrane, tužilac je kazao da oni nisu svjedočili na okolnosti ubistva Korajčevića, već o kretanju optuženog i njegovom vojnom angažmanu.

“Ti svjedoci nisu bili na mjestu izvršenja krivičnog djela”, rekao je Crnkić i zatražio da Sud proglasi Miloševića krivim imajući u vidu sve olakšavajuće okolnosti za optuženog.

Prema Odbrani, Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti i predložila da ga Sud oslobodi optužbe.

Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević je istaknula kako nije dokazano da je optuženi bio na mjestu gdje je izvršeno djelo, dodavši da u materijalnim dokazima Optužbe stoji da od 31. jula 1994. do završetka rata nije bio pripadnik oružanih snaga, a da je prethodno bio u Vojsci Republike Srpske (VRS) osam i po mjeseci.

“Optuženi je boravio, neprekidno živio u mjestu Sirig kod Novog Sada”, kazala je Tupajić-Škiljević, napomenuvši da su to posjedočili svjedoci Odbrane.

Ona je rekla da Odbrana nije imala namjeru osporavati činjenice da je Korajčević poginuo kao pripadnik radnog voda. Tupajić-Škiljević je kazala i da svjedoci nisu vidjeli sam čin ubistva.

Albina Sorguč