Članak

Pržulj: Izgubljeni članovi porodica

14. Septembra 2016.17:17
Na suđenju optuženom Nenadu Pržulju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o nestanku članova obitelji.

Svjedokinja Sudba Karić je sa svojim suprugom Seidom živjela u Sarajevu za vrijeme ratnog perioda.

“Jedan dan je samo neko pokucao na vrata i rekao: ‘Muslimani, izlazite’”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je dodala da su tada odvedeni njen muž i svekar, koji se nešto kasnije vratio i kazao joj da je Seid ranjen. Karić je izjavila da je poslije saznala da joj je muž bio zatvoren u Čavarinama i da do danas ne zna šta se s njim desilo.

Nihada Višća je rekla da je 1992. živjela  s porodicom u Olovu. Navela je da je te godine njen otac dobio zadatak da ide na liniju, gdje je uhapšen i odveden u Knežinu (općina Sokolac).

Kasnije je saznala da joj je otac bio i u Sokocu te da je odveden u živi štit na Žuči, gdje je ubijen.

Državno tužilaštvo tereti Pržulja da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, od maja 1992. do marta 1993. učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Ibrahim Imamović je kazao da je njegov brat Planinko Imamović, koji je živio u Zenici, bio u ustanovi za liječenje od alkoholizma i da mu se, nakon što je izašao iz te ustanove, gubi svaki trag.

Imamović je rekao da su on i njegova porodica godinama pokušavali saznati što se desilo s Planinkom.

Fikret Žiga je ispričao da je za vrijeme rata živio u Sarajevu i da je do aprila 1992. godine bio u kontaktu s roditeljima u Rogatici. Prisjetio se kako mu je majka kasnije kazala da su protjerani u Žepu, te da mu je otac jednom prilikom izašao iz kuće i više se nikada nije vratio.

Nakon nekoliko godina je uspio saznati da mu je otac bio zatvoren u Čavarinama, te da je usljed ranjavanja izgubio nogu.

“Navodno je 13. maja 1993. godine odveden na razmjenu, s koje se više nikada nije vratio, niti smo ikada saznali šta se s njim desilo”, izjavio je Žiga.

Zemka Pašić je rekla da je na početku rata pokušala s porodicom pobjeći iz Rogatice, ali da su ih ubrzo uhapsili i odveli u školu u Sokolac.

Svjedokinja je ispričala da su stražari često odvodili zatvorenike i premlaćivali ih. Ubrzo su ih odveli u selo Čavarine, gdje su “uslovi bili još gori”.

“Gledala sam kako izvode ljude da ih premlaćuju”, kazala je Pašić.

Suđenje se nastavlja 28. septembra, kada će biti saslušana tri svjedoka Tužilaštva.

Srđan Kureljušić