Članak

Oblaganje vozila za prijevoz ranjenih

16. Juna 2016.16:19
Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, svjedok Odbrane ispričao je kako su pozvali u ispomoć brigadu na čijem je čelu bio optuženi Muhamed Adžem.

Nedžib Bašić je svjedočio da je u aprilu 1992. godine postao načelnik štaba Prve drinske brigade Armije BiH (ABiH) u Goraždu, te da je do mjeseca jula na tom području bilo samo “sitnih prepucavanja”.

Tek u augustu, ustvrdio je Bašić, odlučeno je da se treba braniti lijeva strana Goražda. Vojna djelovanja su, prema svjedoku, počela oko 10. augusta, te trajala do kraja tog mjeseca.

“Operacija se zvala ‘Krug’”, rekao je Bašić te naglasio da je tom operacijom oslobođena lijeva strana Goražda, te da se nakon toga planirala osloboditi i desna strana rijeke Drine.

Za ostvarivanje tog cilja, ispričao je svjedok, tražili su pomoć od 31. drinske brigade, koja im je sredinom septembra poslala dva voda u ispomoć.

“Musa Adžem je bio komandir jednog od tih vodova”, prisjetio se Bašić.

Borbe su trajale sve do 18. septembra, kada je oslobođeno Goražde.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, ratni zarobljenici Tioslav Radović, Boško Lasica, Kojo Vuković, Branislav Todorović, Njegoš Ćeho, Budimir Todorović i Đoka Lasica zarobljeni su 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je na pitanje tužitelja Tarika Crnkića odgovorio da zna da su bila vojna dejstva na svim lokacijama u Goraždu te “da bi on znao da je bilo zarobljenih”.

Svjedok Hasan Salihić je rekao da je početkom vojnih dejstava u Goraždu bio pripadnik diverzantskog voda 31. drinske brigade ABiH.

Njegovu jedinicu su angažirali u operaciji “Krug” u augustu mjesecu. Angažirana je bila i izviđačka jedinica 31. drinske brigade, na čijem je čelu bio Muhamed Adžem, svjedočio je Salihić.

Svjedok se prisjetio da su u toj operaciji učestvovali i optuženi Senad Halilović i Suljo Karkelja.

Salihić je ispričao da je polovinom septembra njegova jedinica dobila naredbu da odu u mjesto Ljeskovik, na izviđanje. Dan kasnije, prema iskazu svjedoka, bilo je borbenih dejstava u jednom od mjesta u blizini Goražda. Istog tog dana u večernjim satima, kako je kazao svjedok, dobili su naredbu za povlačenje.

Svjedok Salem Adžem, daljnji rođak optuženog Muhameda Adžema, ispričao je da je u početku ratnih dešavanja u Goraždu bio pripadnik tehničkog voda 31. drinske brigade.

“U maju smo angažirani da obložimo limom dva kombija koja su se koristila za prijevoz ranjenih”, rekao je svjedok te dodao da su ubrzo oba kombija bila uništena.

On je svjedčio da je zbog potreba vojske morao ponovno raditi na oblaganju limom trećeg kombija, koji se koristio sve do augusta, kada je bila oslobođena lijeva strana Drine. Radovi na vozilima izvodili su se, kako je kazao svjedok, po naredbi 31. drinske brigade.

Svjedok Ahmo Alikadić, bivši pripadnik tehničkog voda 31. drinske brigade ABiH, ispričao je da je učestvovao u oblaganju dva vozila limom kako bi se mogla koristiti za prijevoz ljudi.

Pošto su prva dva vozila bila uništena, kako je rekao svjedok, moralo se raditi i na trećem vozilu, koje je bilo u upotrebi sve do oslobođenja lijeve strane rijeke Drine.

Suđenje se nastavlja 14. jula.

Srđan Kureljušić