Članak

Saslušanja u Tužiteljstvu BiH za zločin u Uzdolu

13. Juna 2016.13:27
U Tužiteljstvu BiH u okviru istrage za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Uzdol kod Prozora, saslušan je ratni komandant Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH, Enver Buza.

Buza je potvrdio da je saslušan u Tužiteljstvu BiH u prisustvu advokata. U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), kazao je da je već drugi put u mjesec dana dao iskaz u Tužiteljstvu BiH.

“Ako je Haag presudio da nije bilo zločina, ako se zna da je Uzdol bio legtiman vojni cilj, onda mi nije jasno zašto se Uzdol uopće istražuje u Tužiteljstvu“, kazao je Buza za BIRN BiH.

Zločin u Uzdolu, selu 11 kilometara udaljenom od Prozora, počinjen je 14. septembra 1993. godine.

Da se zločin desio saznalo se brzo, i to nakon pisma Tadeusza Mazowieckog, specijalnog izvjestitelja Ujedinjenih Nacija (UN) za ljudska prava za područje bivše Jugoslavije Aliji Izetbegoviću. Mazowiecky od predsjednika Predsjedništva Republike BiH traži da se istraže okolnosti koje su dovele do zločina.

Izetbegović naređuje Rasimu Deliću, komandantu Armije Republike BiH (ARBiH) da istraži detalje akcije u Uzdolu i kazni odgovorne. Istragu o ubistvima u Uzdolu obavila je služba sigurnosti 6. Korpusa ARBIH i vojna policija. O rezultatima obje istrage izviješten je Jusuf Jašarević, načelnik sigurnosti Glavnog štaba ARBiH.

Jašarević, u izvještaju o akciji, navodi da nije bilo zločina nad civilima. Isto tako, Salko Gušić, tadašnji komandant 6. Korpusa ARBIH u pisanom odgovoru navodi da je u akciiji stradalo 60 ljudi, da je među njima bilo civila, ali onih koji su imali oružje i pucali na vojnike ARBiH te da “sve drugo ne odgovara istini”. U svom izvještaju nakon akcije, i Enver Buza je između ostalog ustvrdio kako su u Uzdolu stradali uglavnom naoružani civili.

Dvije godine nakon napada, u novembru 1995. godine, Sefer Halilović je u pismu sarajevskom dnevnom listu “Oslobođenje“ kazao kako je za ubistva civila u Uzdolu kriv Enver Buza. U svom odgovoru Haliloviću, Buza je kazao ono što tvrdi i danas: „Radio sam samo ono što mi je naredio Sefer Halilović“.

Tužilaštvo u Haagu nije uspjelo dokazati Halilovićevu odgovornost za ubistva u Uzdolu te mu je u oktobru 2007. godine potvrđena oslobađajuća presuda. Tužitelj nije dokazao da je Halilović zapovijedao operacijom Armije BiH “Neretva ‘93“, niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine iz optužnice, te nije odgovoran za ubistva počinjena u Uzdolu.

Izričući oslobođajuću presudu Haliloviću, Haag je ustvrdio kako je naredbu za borbeno djelovanje u Uzdolu izdao Enver Buza te da je bio pod direktnom komandom Rasima Delića.

Enver Buza je u proteklih godinu i pol u penziji. Do tada je bio direktor Geodetskog zavoda Federacije BiH. Predmet istrage, Buza, bio je nekoliko puta kod haških istražitelja. Odbio je svjedočiti u Haagu o ovim okolnostima. Salko Gušić je vojni penzioner.

Rasim Delić je umro, kao i general Zićro Suljević koji je sa Buzom bio na osmatračkom mjestu tokom bitke. Sefer Halilović je predsjednik političke partije, bivši ministar, parlamentarac i kandidat na izborima za Predsjedništvo BiH.

Haag je ustvrdio za 26 mještana Uzdola da nisu ubijeni u borbi. Prema presudi, oni su ubijeni namjerno, nekoliko njih iz neposredne blizine, dvoje u kućama, jedno unakaženo, jedno ubijeno sjekirom. Ubijana su i djeca.

Najstarija žrtva Lucija Stojanović, imala je 88 godina. Najmlađa žrtva, Stjepan Zelić je imao 11 godina. Godinu dana starija bila je Dubravka Zelenika.

Nedim Hasić