Članak

Operacija oslobađanja Goražda

19. Maja 2016.13:37

Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, prvi svjedoci Odbrane pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu govorili su o operaciji “Krug”, kada su vidjeli neke od optuženih.

Svjedok Dževad Muminović je ispričao da je, kao pripadnik izviđačko-diverzantskog voda 31. drinske brigade, učestvovao u operaciji “Krug”, koja je počela sredinom augusta 1992. godine a za cilj je imala oslobađanje Goražda.

Muminović je izjavio da su, nakon što su oslobodili lijevu stranu obale rijeke Drine, on i ostali učesnici operacije pozvani kao pojačanje za odbranu desne strane. Zajedno s njim, kako tvrdi, pozvani su, između ostalih, i “Musa Adžem”, Senad Halilović i Suljo Karkelja.

Borba je, kako tvrdi svjedok, počela u ranim jutarnjim satima, a završila se predvečer, kada su se vratili u Goražde. Dan poslije, 18. septembra, prema svjedoku, srpske snage su se povukle iz Goražda.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je ocijenio da se borba dešavala 17. septembra, premda se sjeća da je dan poslije Goražde oslobođeno. Pojasnio je da su tog dana noću vraćeni u Goražde, “na mjesto udaljeno nekoliko metara od policijske stanice“.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, ratni zarobljenici Tioslav Radović, Boško Lasica, Kojo Vuković, Branislav Todorović, Njegoš Ćeho, Budimir Todorović i Đoka Lasica zarobljeni su 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde.

Svjedok Razim Malokas također je pričao o operaciji “Krug”, u kojoj je učestvovao kao pripadnik 31. drinske brigade. Nakon odbrane lijeve obale rijeke Drine, radio je kao vodič jedinica koje su pristizale u selo Ljeskovik.

Malokas je rekao kako su “Musa Adžem”, Suljo Karkelja i još nekoliko vojnika stigli pred borbu koja se desila dan pred oslobađanje Goražda, 18. septembra 1992. godine.

Svjedok Malokas je također kazao da je borba počela u ranim jutarnjim satima i trajala je do navečer, kada su se učesnici vratili u Goražde.

Na insistiranje Odbrane da prepozna ko je od prisutnih u sudnici bio sudionik u tom događaju, svjedok je pokazao na optuženog Sulju Karkelju.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

Srđan Kureljušić