Ponovni pokušaj vještačenja

16. Marta 2016.00:00
Na suđenju pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu za zločin počinjen u Rogatici, naloženo je da se ponovno pokuša vještačenje oštećenog, koji je, prema optužnici, ranjen, a njegov otac ubijen.

This post is also available in: English

Nakon što je Meho Džananović odbio vještačenje koje je predložila Odbrana sve trojice optuženih, Sudsko vijeće je reklo da će mu dodijeliti novog vještaka, koji mu je lokacijski bliži. Ipak, Odbrana je istakla da će se već predložena vještakinja Zorica Lazarević prilagoditi uslovima i mjestu na kojem se oštećeni nalazi.

Ukoliko ni u ovom slučaju oštećeni Meho Džananović ne bude htio pristati na vještačenje kojim bi se ocijenila njegova pažnja, usmjerenost i psihička aktivnost te da li je sposoban svjedočiti, Odbrana će odustati od vještačenja.

Iz Tužilaštva su kazali da nemaju problem s prijedlogom Odbrane, ali da smatraju kako je vještačenje nepotrebno.

Sudsko vijeće je zatražilo da vještakinja Zorica Lazarević kontaktira Mehu Džananovića, te pokuša s njim dogovoriti termin i okolnosti vještačenja.

Ranjavanje Mehe Džananovića u augustu 1992. i ubistvo njegovog oca Midhata na teret su stavljeni Dragiši i Milenku Ćaćiću te Voji Motiki.

Oni su 24. marta 2014. godine oslobođeni optužbi da su, s još jednom nepoznatom osobom, počinili ovaj zločin u blizini sela Starčići. Presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio predmet Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na ponovno suđenje.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English