Nije čuo za smrt komšija

11. Marta 2016.00:00
Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Čajniča, svjedok Obrane je kazao kako nikada nije čuo ništa o zločinu počinjenom u selu Medoševići.

This post is also available in: English

Milenko Jovanović, svjedok Obrane Marjana Jovanovića i blizak rođak optuženih, izjavio je da poznaje porodicu Ahmeta Medoševića, ali da nikada nije čuo ništa o njihovom stradanju.

“Poznajem i njihovog sina Mevludina. Sretao sam ga u selu Medoševići, on tu ima imanje. Dolazi brati jabuke. Kontaktiramo, ali mi nikada ništa nije rekao o njegovim roditeljima niti smo razgovarali o tome šta im se desilo”, kazao je svjedok Jovanović.

Slavka, Marijana i Milosava Jovanovića Tužilaštvo BiH tereti za ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti u selu Medoševići počinjeno u junu 1992. godine. Prema optužnici, oni su dva civila ubili iz vatrenog oružja, a jednog udarcima u grudni koš. Optuženi su potom usmrtili dvoje djece, zapalivši kuću u kojoj su ih prethodno zaključali.

Oni su, zajedno sa Stevom Jovanovićem, optuženi da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili ženu staru 86 godina, a potom zapalili kuću.

Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužiteljstvo je svjedoka Jovanovića pitalo o njegovim dužnostima tokom rata, kada je bio pripadnik VRS-a. Tražili su da opiše lokacije na kojem se nalazila linija fronta, te bajte u kojima su vojnici boravili tokom dužnosti.

Tužiteljstvo je insistiralo i da svjedok opiše da li je moguće vidjeti selo Medoševiće iz bajte koja se nalazila na koti Medena Glavica.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart.

Nedim Hasić


This post is also available in: English