Vještačenje potpisa optuženih

10. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Goražda, vještak grafolog je na zahtjev Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu iznio nalaz u vezi sa potpisima optuženih na određenoj dokumentaciji.

This post is also available in: English

Prvi nalaz vještaka Ismeta Katane odnosio se na analizu potpisa izvjesnog Adila Mujezinovića na izvještaju službe dežurstva Stanice javne bezbjednosti Goražde od 17. na 18. septembar 1992. godine u periodu od 22 do šest sati. Prema vještaku, na dokumentu je vjerovatno potpis Mujezinovića.

Za drugi dokument – potvrdu Centra javne bezbjednosti Goražde od 17. septembra 1992. godine – vještak je zaključio da su ga Suljo Karkelja i Omer Uglješa najvjerovatnije svojeručno potpisali, a Muhamed Adžem i Senad Halilović vjerovatno potpisali.

Katana je pojasnio da postoji šest gradacija u vještačenju rukopisa – “decidno”, “najvjerovatnije”, “vjerovatno”, “neodređeno mišljenje”, “vrlo vjerovatno da nije” i “decidno nije”.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, vještak je rekao da pečat i poređenje pečata s drugim dokumentima u to vrijeme nije bio predmet vještačenja, kao ni slova pisaće mašine na tekstu ispod kojeg su sporni potpisi, niti da li su potpisi ispisani istom olovkom.

Katana je dao svoj nalaz i mišljenje na suđenju Muhamedu Adžemu, Omeru Uglješi, Senadu Haliloviću i Sulji Karkelji, nekadašnjim pripadnicima Armije BiH (ABiH) koje Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Za 24. mart Tužilaštvo je najavilo ulaganje materijalnih dokaza.

Lamija Grebo


This post is also available in: English