Leševi kod Lađeve stijene

21. Januara 2016.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je kazao da su 1992. godine kružile priče da su na lokalitetu Lađeva stijena pronađeni leševi, te da se pretpostavljalo da se radi o osobama srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Nermin Šupac, nekadašnji pripadnik Kopačkog bataljona je kazao da ima saznanja da su zarobljenici “najvjerovatnije spušteni s Trovrha” u mjesto Kopače (općina Goražde), u silos, odakle su prebačeni za Goražde. On je dodao da je od tih zarobljenika poznavao Branu Todorovića.

Svjedok se prisjetio da je početkom septembra 1992. bio na radnoj obavezi i da je povremeno dolazio kući u Podmašiće.

“Nakon mjesec dana, kružile su priče da su nađeni leševi oko Lađeve stijene”, kazao je Šupac, dodavši da su “svi znali da su neki leševi dolje”, za koje je on pretpostavljao da se radi o osobama srpske nacionalnosti, jer tamo niko nije išao pošto je teren bio miniran.

On je istakao da mu nije poznato šta se desilo s tim leševima.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Suđenje će se nastaviti 18. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English