Prevezao oštećenog u Rogaticu

18. Januara 2016.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je ispričao kako je sa još jednim policajcem prevezao oštećenog sa Sokoca u Rogaticu.

This post is also available in: English

Novak Džida, nekadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici, prisjetio se kako je u julu 1992. godine, po naređenju, sa jednim kolegom preuzeo oštećenog Muhidina Kapu iz stanice na Sokocu i odvezao ga u Rogaticu.

“Hramao je na jednu nogu. Stavili smo ga u kola i za Rogaticu”, rekao je svjedok, ne mogavši se sjetiti da li su ga vezali.

On je dodao da su išli teškim makadamskim putem i da im je u dva navrata pukla guma. Po dolasku u privremenu stanicu u Rasadniku, kako je naveo, Kapu su preuzele dvije osobe.

Džida je kazao da je “Kapo nešto pričao da je imao problema sa mještanima, da je pao”.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da je naknadno “čuo za povredu” Kape, “da se negdje zavalio u ogradu”. Džida je kazao da se ne može sjetiti da li je spominjao optuženog Milenka Krsmanovića.

Krsmanović je optužen da je 7. jula 1992. godine u rejonu sela Pedište, s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), tukao civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice. Vozeći ga prema policiji na Sokocu, kako se dodaje, civila su izveli na jednom mjestu s namjerom da ga ubiju, od čega su odustali. Civil je kasnije prebačen u logor “Rasadnik” u Rogatici.

Suđenje će se nastaviti 15. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English