Članak

Djelovanje struje bez težih posljedica

28. Decembra 2015.00:00
Vještaci Odbrane Gorana Vujovića smatraju da djelovanje struje iz “induktorskih telefona ne može prouzrokovati teže povrede ljudskog organizma ili smrt”.

This post is also available in: English

“Jakost struje je mala da bi mogla napraviti veliku štetu organizmu kroz koji prolazi”, kazao je vještak Mladen Ajdar.

On je naglasio da posljedice koje su mogle nastupiti usljed djelovanja te struje jesu peckanje tijela, blaži bol, crvenilo, opekotine, blago grčenje ruku i blage smetnje u disanju.

Na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, da li zbog zloupotrebe takvog telefona može teći krv na nos, vještak je odgovorio da je moguće, ali da su svi ljudi različiti.

“Ako neko ima visok pritisak, prvo mu nailazi krv na nos”, rekao je vještak, naglasivši da je i vrijeme trajanja djelovanja struje odlučujuće da li će doći do takvih posljedica.

Sjedoci Optužbe su tokom suđenja tvrdili da su mučeni telefonom, odnosno elektrošokovima.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Vujovića, Miroslava Duku i Željka Ilića za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći 1992. godine.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Ajdar je nalaz o djelovanju struje na ljudski organizam sačinio zajedno s vještakom elektrostruke Đurom Zmijanjcem.

“Struja induktora može inositi od 15 do 30 miliampera, te ne može izazvati teže povrede ili smrt”, zaključio je Zmijanjac.

Zmijanjac je naveo da čitav niz faktora utiče na intenzitet djelovanja struje na čovjeka, poput visine napona, vlažnosti kože i dužine izloženosti. Telefoni koji su bili predmet vještačenja, prema Zmijanjcu, mogu proizvesti napon od 100 volti, što je opasan napon.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English