Članak

Vještačenje poslije vještačenja

23. Decembra 2015.00:00
Nakon što je vještak iznio nalaz po kojem je Ibrahim Čečo sposoban za suđenje, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu odlučilo je da zdravstveno stanje optuženog ponovo bude vještačeno.

This post is also available in: English

Vještak Abdulah Kučukalić je u nalazu u julu ove godine konstatovao da Čečo boluje od hroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), te da je prisutna depresija, koja je liječena.

“Imajući u vidu stanje pacijenta, došli smo do zaključka da on može učestvovati u sudskom postupku i odgovarati na jednostavna pitanja. Treba da se vodi računa da to ispitivanje ne traje duže od 45 minuta”, pojasnio je vještak.

Optužnica tereti Čeču, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za fizičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Dobrinja.

Odgovarajući na pitanja Odbrane i Sudskog vijeća, vještak je naveo da depresija ne isključuje mogućnost da Čečo učestvuje u suđenju. Također je kazao da će sudski proces sigurno utjecati na njegovo psihičko stanje.

Vijeće je vještaku postavilo pitanja i o plakanju optuženog u sudnici.

“Njegovo plakanje je sasvim uobičajeno. Sjećanja na rat i dešavanja iz prošlosti dovode do toga. Plakanje će se dešavati i nije isključeno, ali te sve promjene ne dovode do nesposobnosti da prati suđenje”, objasnio je Kučukalić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Begić je rekla da će se zdravstveno stanje optuženog Čeče, zbog proteka vremena, još jednom vještačiti.

Naredno ročište će naknadno biti zakazano.

Čečo je prethodno osuđen na dvije godine zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno suđenje.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English