Članak

Tuča u policijskoj stanici

23. Decembra 2015.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je izjavio kako je u policijskoj stanici u Goraždu čuo da su tučene osobe dovedene sa Trovrha.

This post is also available in: English

Deso Begović je ispričao da je u ljeto 1992. godine sa drugim mještanima Bučja (općina Goražde) bio zatvoren u ćelijama Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Goraždu.

On se prisjetio kada je dovedena grupa ljudi uhvaćena na Trovrhu. Svjedok je rekao da nije poznavao te ljude.

“Čuo sam da su ih tukli”, kazao je Begović, dodavši da nisu puštani vani zajedno sa tom grupom niti su s njima mogli razgovarati.

On je pojasnio kako su osobe sa Trovrha tu bile sedam dana, te da je po priči saznao da su odvedene na razmjenu. O njihovoj daljnjoj sudbini svjedok nije imao saznanja.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992., nakon čega su bili zatočeni u zgradi Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Suđenje će se nastaviti 21. januara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English