Članak

Zarobljavanje civila

21. Decembra 2015.00:00
Na suđenju Milenku Krsmanoviću, optuženom za zločin počinjen na području Sokoca, svjedoci Optužbe su ispričali da je Muhidin Kapo bio u grupi civila koji su julu 1992. godine sa područja Rogatice išli preko Romanije s namjerom da stignu do Olova.

This post is also available in: English

Samir Siručić je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu naveo da je njegova majka slomila nogu i da je on sa njom i ostalim članovima porodice ostao na mjestu gdje se povrijedila, dok su ostali nastavili dalje.

Svjedok je kazao da je poslije rata čuo neke priče da su zarobljene tri osobe, među kojima je bio i Muhidin Kapo.

“Čuo sam da je kolona presječena i da su tri osobe zarobljene”, rekao je Siručić.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Milenka Krsmanovića da je 7. jula 1992. u rejonu sela Pedište (općina Sokolac), s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do mjesta gdje je bio zarobljen Muhidin Kapo, civil bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, te ga opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti u Sokocu.

Zarobljenika su, kako navodi Tužilaštvo BiH, sve vrijeme tukli, a potom ga izveli s namjerom da ga ubiju, od čega su odustali, što je kod žrtve izazvalo teške tjelesne i duševne povrede. Civil je predat policajcima i prebačen u logor “Rasadnik” u Rogatici.

Svjedok Adil Kustura je kazao da je bio u koloni u kojoj je bio i Muhidin Kapo u julu 1992. godine, te da je njega zadnji put vidio na Romaniji.

Svjedok je dodao da je kasnije čuo od jednog čovjeka “da su zvali iz Sokoca, da je Kapo uhapšen, zarobljen”.

“Poslije sam saznao da je došao u Sarajevo, da je živ i zdrav. Razgovarao sam sa njegovim ocem”, kazao je Kustura.

Svjedok Optužbe Ramiz Kepeš također je naveo da je bio u grupi civila koji su preko Romanije išli za Olovo, te da je u toj grupi bio i Muhidin Kapo.

On je naveo da su na Romaniji, kada su civili prešli magistralni put, primijetili da nema Kape, te da je kasnije čuo da je navodno bio uhapšen.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English