Članak

Slušala premlaćivanje zarobljenika

10. Decembra 2015.00:00
Svjedokinja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je rekla da je čula premlaćivanje zatočenika koji su dovedeni sa Trovrha u policijsku stanicu u Goraždu.

This post is also available in: English

Dušanka Pljevančić je ispričala kako je sa Bučja (općina Goražde) sa drugim osobama dovedena u Sekretarijat opštinskih poslova (SUP) u Goraždu, te da je nakon mjesec dana dovedeno sedam do osam zarobljenika sa Trovrha.

“Tukli su ih, sve sam uši poklapala”, kazala je svjedokinja, dodavši da se nisu susretali s tim zarobljenicima, ali da su čuli njihovo premlaćivanje noću.

Ona je objasnila da su neke osobe koje su bile zatvorene u ćeliji virile i prepoznale određene osobe iz te druge grupe.

“Jednu noć su ih pretukli, a izjutra ih je nestalo”, rekla je Pljevančić, pojasnivši da su zarobljenici tu bili “možda sedam do osam dana”.

Iz priče stražara, kako je navela, saznala je da su ti ljudi bili sa Trovrha.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992., nakon čega su bili zatočeni u zgradi Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Na ovom ročištu su pročitana dva iskaza u međuvremenu preminulog svjedoka Muje Čelje.

U iskazu iz 2012. godine, svjedok je ispričao da je pripadao Kopačkom bataljonu Armije BiH (ABiH) i da je oko 18. augusta 1992. godine započeta operacija “Krug”, koja je imala za cilj da se oslobodi lijeva obala Drine.

On je rekao da ima saznanja od vojske sa Trovrha da je tamo zarobljeno osam osoba.

U augustu, kako je naveo, došao je do silosa jer je čuo da se Ratomir Klačar objesio, gdje je i zatekao njegovo tijelo.

Čeljo je u iskazu rekao da je jedne noći, 17. ili 18. septembra, čuo zvuk “tamića”, te izašao ispred kuće u Kopačima (općina Goražde).

“Čuo sam rafalnu pucnjavu u pravcu Lađeve stijene, što mi je bilo čudno jer sam znao da više nije bilo aktivnih dejstava u Kopačima”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon deset do 15 minuta iz pravca Lađeve stijene uočio prolazak kombija koji se vratio u Kopače.

On je kazao i da se kasnije po Kopačima pričalo da je “iz Goražda dovedeno sedam Srba sa Trovrha i da su pobijeni”.

U drugom iskazu iz 2013. godine, svjedok je potvrdio navode koje je ranije rekao.

Suđenje će se nastaviti 23. decembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English