Članak

Dezertirao iz rova

9. Decembra 2015.00:00
Svjedok Odbrane Igora Miloševića, optuženog za zločin počinjen na području Trnova, kazao je da je optuženi dezertirao iz vojske u ljeto 1994. te da ga je vidio tek godinu kasnije u Srbiji.

This post is also available in: English

U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu Nenad Jokić, nekadašnji pripadnik Trnovske jedinice, rekao je da poznaje optuženog Miloševića još od djetinjstva, te da je tokom rata iz vojske “bježao, pa se vraćao, pa opet bježao”.
“Sa mnom je bio u rovu na Igmanu 1994. i pobjegao je u julu 1994. godine”, izjavio je svjedok, dodavši da se optuženi više nije vraćao i da ga je u ljeto 1995. vidio u Novom Sadu, u Srbiji.
Jokić je kazao da nikad nije čuo da je optuženi počinio neko krivično djelo tokom rata.
Dodao je da je njegova jedinica došla na lokalitet sela Gaj (općina Trnovo) u decembru 1994. i da su tu ostali do ljeta 1995. godine. Lokalitet Babinog kuka, kako je naveo, nikad nije bio zona njihove odgovornosti.
U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da su zarobljenici na područje Trnova dovođeni na radove.
Prema optužnici, Milošević je 8. februara 1995. godine na prvoj liniji na Treskavici (općina Trnovo) ubio jednog od civila koji su bili dovedeni na prinudne radove.
Drugi svjedok Vinko Bjelica, također pripadnik Trnovske jedinice, kazao je da je čuo da je optuženi dezertirao u ljeto 1994. u Vojvodinu, a da ga je ponovo vidio tek oko 2000. godine.
Bjelica je rekao da nije čuo da je optuženi počinio neko ubistvo.
Ovaj svjedok je ispričao i da je postojao radni vod korišten za potrebe Vojske Republike Srpske (VRS), pojasnivši da je jedno vrijeme to bio vod s Grbavice (općina Novo Sarajevo), zatim iz Teslića, pa iz Janje (općina Bijeljina).
“Nisu bili zarobljeni, ali nisi imali ni slobodu kretanja. Uvijek je bio vojnik koji ih obezbjeđivao iz više razloga”, izjavio je Bjelica.
Suđenje će se nastaviti 23. decembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English