Članak

Zelenika nije ni čuo za oštećene

27. Novembra 2015.00:00
Optuženi Ivan Zelenika izjavio je pred Kantonalnim sudom u Mostaru da nikada u životu nije čuo za Almira Lalića i njegovog oca Muhameda Hamu Lalića, koje je, prema optužnici, zlostavljao.

This post is also available in: English

“Nikada u životu Almira Lalića vidio nisam osim u ovoj sudnici. Isto tako, i za njegovog oca Hamu prvi put sam čuo kad sam dobio optužnicu. Da su živa dva čovjeka koja sam poznavao, ovaj proces ne bi trajao ni dva dana”, kazao je Zelenika.

Svjedočeći u svoju korist, on je istakao da je spašavao živote ljudima.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Slavka Pavlovića da li tvrdi da su Lalići izmislili događaje koji se dovode u vezu s njim, optuženi je odgovorio da na osnovu dokumenta vidi da se taj događaj desio, ali da on nije bio tu i da on nije ta osoba.

Zelenika je rekao da zatvorenike koji su dolazili na rad u Šantićevu ulicu u Mostaru nije dirao i da je to bilo i pravilo njegove jedinice, Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Ja osobno nikome nisam ni opsovao. Zatvorenici su jeli istu hranu kao i mi, tri puta dnevno, sjedili su s nama. Što se tiče radova, radili su u grupama, a neko je samo sjedio, pravio kafe ili ručak. Ja sam se čak i svađao s nekim vojnicima, šta će tu zatvorenici da rade, pomrijet će”, ispričao je Zelenika.

Optužnica ga tereti da je u novembru 1993. godine teško fizički i psihički zlostavljao Almira Lalića dok su zatvorenici iz Heliodroma izvodili radove u Šantićevoj ulici u Mostaru.

Također, na teret mu je stavljeno da je u noći 6. na 7. maj 1994. pretukao Muhameda Lalića u njegovom stanu u Mostaru.

Na zahtjev Odbrane da se na osnovu medicinske dokumentacije utvrdi da li je Muhamed Lalić bio uračunljiv kada je 2. marta 2005. davao iskaz Tužilaštvu, mišljenje pred Sudom iznijela je vještakinja Gospava Crnogorčić.

Ona je kazala da na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije nije mogla sastaviti nalaz.

“Ovaj predmet je složen i težak, pogotovo kada imamo umrlu osobu. Ja nemam mogućnost psihijatrijskog intervjua sa osobom koju treba da vještačim kako bih se mogla očitovati o njenom zdravlju”, objasnila je Crnogorčić i dodala da je i medicinska dokumentacija bila manjkava.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. decembar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English