Članak

“Udari, Boško, sina”

26. Novembra 2015.00:00
Tri svjedoka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, koji su bili zatvoreni u policijskoj stanici u Goraždu, prisjetili su se kada je dovedena grupa zarobljenika sa Trovrha (općina Goražde) i kako su ih tukli.

This post is also available in: English

Milivoje Čarapić je posvjedočio kako su ga u julu 1992. godine u selu Bučje (općina Goražde) zarobile muslimanske snage, te kako je sa drugim mještanima doveden u prostorije Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Goraždu, gdje su bili zatvoreni u ćelije.

Krajem augusta ili početkom septembra 1992. godine, prema njegovim riječima, dovedena je grupa zarobljenika sa Trovrha.

“Prvi put kad smo ih vidjeli, bili su svezani žicom… Jedno veče su ih tukli… Po glasovima, bio… Omer Kulenović i Mirsad Bezdrob”, kazao je svjedok, pojasnivši da su mogli viriti kroz rupu na vratima.

On je istakao da su zarobljenici sa Trovrha tu bili više od deset dana, nakon čega mu je rečeno “da su se prijavili u Armiju BiH (ABIH) i otišli u pravcu Međeđe”.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992., nakon čega su bili zatočeni u zgradi Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Svjedokinja Stanica Čarapić, koja je također bila zatvorena u prostorijama policijske stanice, prisjetila se da su zarobljenici sa Trovrha dovedeni po noći i da su bili smješteni u druge ćelije.

“Tukli su ih. Natjeraju da otac tuče sina… Čula sam kako ih tuku…Kažu: ‘Udri, Boško, sina’, a on neće da udari…”, kazala je svjedokinja, dodavši da misli da zarobljenici nisu bili tu više od sedam dana.

Čarapić je, kako je navela, kasnije čula da je narod pričao da su “bačeni u vodu gdje je Lađeva stijena”.

Na ovom suđenju svoj iskaz je dao i Momir Čarapić, koji je rekao da je zarobljen u Bučju i doveden u SUP Goražde. On je naveo da su vidjeli i čuli kada su dovedeni zarobljenici sa Trovrha, te da je čuo da su premlaćivani noću.

“Jedan dan ih je nestalo. Možda 16., 17., 18. septembra. Ujutro su nas izvodili u dvorište i tu je bio Mirso Bezdrob. On kaže: ‘Žao nam je što smo ih tukli. Mi smo rekli da ih šaljemo na razmjenu, oni kažu, neće u četničku vojsku’”, izjavio je svjedok.

Suđenje će se nastaviti 10. decembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English