Članak

Presuda Đerahoviću i Šariću naredne sedmice

24. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Zenici zakazao je izricanje presude Seđadu Đerahoviću i Jasminu Šariću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), za ponedjeljak, 30. novembar.

This post is also available in: English

Tužilac Branislav Tomaš u završnoj riječi je zatražio od Sudskog vijeća da Đerahovića i Šarića proglasi krivim, dok su Odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Tomaš je rekao da su oštećeni bili jasni tokom svjedočenja, te da su objasnili kako su Đerahović i Šarić počinili zločine.

Šarić, bivši oficir, i Đeraković, bivši pripadnik ABiH, optuženi su za učešće u fizičkom zlostavljanju Anđelka Božića i njegovih sinova Nedeljka i Veseljka 16. juna 1992. godine u mjestu Bukovica (općina Zenica). Anđelko Božić je podlegao od primljenih udaraca, a njegovi sinovi su zadobili teške povrede.

Đerahovićev advokat Bakir Ljubović je kazao u završnoj riječi da su svjedoci Optužbe mijenjali iskaze, te da im zato ne treba vjerovati.

“Da li je Đerahović izdavao naredbe, da li je bio u grupi koja je odvela oštećene, da li su pretučeni ispred kuće – to su pitanja u kojima se Nedeljko i Veseljko Božić razilaze u izjavama”, rekao je Ljubović.

Odbrana Šarića je ocijenila da Kantonalno tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženih, te zaključila da je “jedina pravedna presuda oslobađajuća”.

Đerahović i Šarić također su se obratili Sudskom vijeću kazavši da nisu krivi za zločine počinjene u Bukovici.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English