Članak

Počelo suđenje Broćilu

24. Novembra 2015.00:00
Pred Okružnim sudom u Doboju počelo je suđenje Marku Broćilu, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u mjestu Jošava, tadašnjoj opštini Odžak.

This post is also available in: English

Broćilu je na teret stavljeno da je između avgusta i septembra ubio Katu Matić u Jošavi (opština Vukosavlje).

“Oružani sukob u BiH je uticao na optuženog da počini ovo krivično djelo”, kazala je u uvodnoj riječi tužiteljica Mersiha Mahmutović.

Odbrana je navela da će dokazati da optuženi nije počinio ovo djelo.

“Pokušat ćemo dokazati da je optuženi bio civil, te da nije pripadao nijednoj vojnoj ili paravojnoj formaciji”, naveo je branilac Jadranko Hadžisejdić.

Kao svjedoci Tužilaštva, saslušani su svjedoci Mladen Jurić i Nedeljko Čubel, koji su, kao istražitelji Policijske uprave u Odžaku, prikupljali dokaze u ovom predmetu.

Oni su kazali da su sa Miroslavom Antićem išli na lice mjesta, gdje se nalazila kuća ubijene Kate Matić, koja više ne postoji.

“Miroslav Antić je ispričao da je ostao u Odžaku nakon povlačenja stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i da je bio sa optuženim u ovom predmetu i njegovom sestrom. Rekao je da su se sa traktorom zaustavili pored te kuće i da su pokušavali naći neke stvari za hranu”, ispričao je Jurić.

On je dodao da je Antić rekao da je optuženi ušao u kuću.

“Nakon njegovog izlaska iz kuće, Miroslav je rekao da je zatekao beživotno tijelo jedne starice, da je optuženi bio naoružan vojnim oružjem, te da je čuo nekoliko hitaca”, rekao je istražitelj Jurić.

Penzionisani policajac Mitar Kovačević je ispričao da mu je Miroslav Antić poslije 2010. godine i njegovog povratka u Novi Grad dolazio kući i tražio pomoć.

“Došao je sa plavom kovertom iz Orašja da se sumnjiči za ubistvo. Tražio je da mu pomognem. Rekao mi je da je Broćilo ubio babu iz njegove puške. Inspektor Jurić je uzimao izjavu od mene”, naveo je Kovačević.

Suđenje se nastavlja 25. novembra.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English