Članak

Zatražena strožija kazna za Redžepa Beganovića

4. Novembra 2015.00:00
Optužba je zatražila da Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) izrekne Redžepu Beganoviću strožiju kaznu za zločin počinjen u Cazinu, dok je Odbrana tražila ukidanje presude ili oslobađanje od krivice.

This post is also available in: English

Federalna tužiteljica Nermina Mutevelić predložila je da Vrhovni sud FBiH Beganoviću izrekne kaznu u vremenskom trajanju dužem od pet godina.

Kantonalni sud u Bihaću je 10. maja 2013. osudio Beganovića na pet godina zatvora za nečovječno postupanje i pokušaj silovanja maloljetne osobe u decembru 1993. godine.

On je, kako se navodi u presudi, zločin počinio za vrijeme sukoba Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) i Armije BiH (ABiH).

Branilac Ilijas Midžić tražio je da se presuda ukine i postupak vodi iznova pred Kantonalnim sudom u Bihaću ili da se presuda preinači i optuženi oslobodi krivice. Odbrana tvrdi da je došlo do zamjene identiteta njihovog branjenika i Hazima Keranovića, koji je u međuvremenu preminuo.

Prema prvostepenoj presudi, Beganović je s Keranovićem i Amirom Ćoralićem, koji je nedostupan, fizički zlostavljao Ferida Čovića jer je njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa ABiH.

Beganović je s Keranovićem i Ćoralićem, kako se navodi u presudi, iz kuće nasilu izveo dvije maloljetne osobe, koje su odvezli do naselja Tržac. Jednu od njih optuženi je pokušao silovati, ali ga je u tome, kako je navedeno, spriječio Keranović.

Optuženi Beganović, koji je državljanin Danske, kazao je da nije napravio ono što mu se stavlja na teret.

“Ja se ne osjećam krivim. Da se osjećam krivim, ne bih dolazio od 2006. godine. Danska me Kraljevina ne bi nikad izručila BiH”, rekao je Beganović.

Vrhovni sud FBiH će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English